Благотворителна изложба помага на семействата на загинали пилоти

Днес в  театър „Българска армия“ се открива благотворителна изложба с фотографии на служещи във Военновъздушните сили. Това е една от проявите, с която се отбелязва 16 октомври като празник на авиацията и военновъздушните сили. Б..

публикувано на 16.10.19 в 10:47
Сдружение

Сдружение „За теб“ търси млади хора за доброволчески каузи

От 8 години варненското сдружение „За теб“  работи по международни проекти за доброволчество.  Програма "Европейски корпус за солидарност" финансира проекта им „Бъди доброволец, промени света“. „И заедно с 25 човека от цялата страна..

публикувано на 16.10.19 в 09:41
Д-р Мариела Василева от Клиниката по хирургия на Александровска болница

Д-р Мариела Василева: Има разлика в лечението на рак на гърдата у нас и в Европа

Октомври е обявен за световен месец за борба с рака на гърдата. 4 хиляди жени годишно се разболяват от тази болест у нас. За разлика от Европа, в България по-рядко се прилага метод за определяне вида на тумора - вид биопсия преди операция на рак на..

публикувано на 15.10.19 в 15:33
Радостина Христова

Радостина Христова: Децата–орхидеи се нуждаят от безусловна подкрепа

Една пета от децата са по-чувствителни и тях можем да наречем „орхидеи“. Останалите устояват на бурите на реалността и тях можем да оприличим на глухарчета. Книгата на американския психолог Томас Бойс „Детето – орхидея или глухарче“ учи родителите..

публикувано на 15.10.19 в 10:39

В интерактивния фолклорен център в Чавдар преоткриват традициите

Днес в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН представят Фолклорния интерактивен културен център в село Чавдар, създаден с помощта на експерти от института.     Експозицията „Колелото на живота“ съчетава визуална и..

публикувано на 14.10.19 в 16:06
Иво Петров, Десислава Илиева, Вълкан Горанов, Дамян Францов

В София Тех парк се събират ученици с медали от международни олимпиади

На 19 октомври в София тех парк ще се проведе инициативата   Science bricks - Наука с кауза, за популяризиране на постиженията на учениците с медали от международни олимпиади. Учениците Десислава Илиева, Иво Петров и Дамян Францов са носители на награди..

публикувано на 14.10.19 в 13:53
Улица

Къса уличка с дълга история

Най-малката пешеходна улица в София – „Малко Търново“, е дълга само 60 метра. Преди Освобождението тя е носела името „Сахатчийска“. В горната й част имало часовникова кула, разрушена в края на 19 век. Графичният дизайнер и преподавател в..

публикувано на 14.10.19 в 11:00
Гробът на епископ Агапий

Почетоха паметта на епископ Агапий - възрожденски благодетел за църкви и училища

Навършиха се 170 години от мъченическата смърт на врачанския епископ Агапий. Годишнината беше отбелязана със заупокойно богослужение в старинния храм „св. Възнесение“ в града.  Врачанският митрополит Григорий оглави литургия, след която беше отслужена..

публикувано на 14.10.19 в 08:18
Роботите могат да бъдат ценни помощници на децата с обучителни трудности, вярва японският учен проф. Хироаки Уагатсума

Можете да спечелите робот от безплатно изложение в София

Интерактивно изложение на роботи отваря врати в София и ще остане до 27-и октомври. Изложението гостува за първи път у нас и ще представи 15 робота с уникални умения. Освен да извършват дадени команди, голяма част от тях могат да изразяват и..

публикувано на 14.10.19 в 07:58
Васил Николов

Проф. Васил Николов: Историята на БАН респектира

Навършват се 150 години от създаването на Българската академия на науките. На 12 октомври (събота) по повод празника на БАН, музеите и Ботаническата градина на Академията ще бъдат с вход свободен за посетители. "Историята на нейните учени, които са..

публикувано на 11.10.19 в 16:22