Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световно килийно училище – 18 години от създаването на Уикипедия

Спасимир Пилев, Ива Дойчинова и Жюстин Томс
Снимка: Здравко Петров

На 15 януари 2019 г. се навършват 18 години от основаването на Уикипедия – многоезичната, базирана в интернет свободна енциклопедия. По този повод в студиото на „Нашият ден“ гостуват Жюстин Томс и Спасимир Пилев, редактори в българската версия на Уикипедия, която води началото си от 2003 година. Жюстин Томс припомни целта формулирана от Джими Уейлс и Лари Сангър, основателите на Уикипедия –– достъп за всеки отделен човек до цялото човешко знание. „Ако повече хора имат достъп до това знание, няма да се поддават толкова лесно на манипулация“, посочи Жюстин.

Гостите разказаха за изключителното място, което има уикипедианското общество за развитието на Уикипедия. То се формира на основата на нещо като световна взаимоучителна метода – всеки учи останалите, затова и водещата Ива Дойчинова я определи като световно килийно училище.

Кои са критериите, по които една информация може да попадне в Уикипедия, какво представлява уикипедианското общество, кои са символите, по които уикипедианците се разпознават помежду си и други интересни факти ще научите от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени