Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индианци от Боливия ще градят 12-метровата лодка по традиционен метод

С тръстикова лодка през три морета - Теодор Роков ще пътува от Сочи до Крит

Международната експедиция ще изследва връзките между древните цивилизации от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн

Снимка: Фейсбук

Теодор Роков от Археологическия музей във Варна ще участва в морска експедиция с тръстикова лодка.

Идеята е да се изследват морските контакти между древните цивилизации - от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн. Маршрутът е изцяло по море – Черно, Мраморно и Егейско.

Идеята е плаването да тръгне от Сочи, Русия, да се пресече Черно море от изток на запад, а маршрутът да продължи през през Варна, Истанбул и Троя. Последната точка е Крит.

Освен Теодор, в международния екипаж ще се включат американец, руснак, холандец, боливийци, германци, грък и турчин. Предвижда се плаването да продължи два месеца, като на всеки от етапите екипажът ще се сменя.

Тръстиковият кораб може да издържи максимум 12 души. 

Пътешествието се прави с цел да се премине по евентуалния морски маршрут, съединявал Черно море и Егейския свят през праисторията, обясни пред "Хоризонт" Теодор Роков. "Затова и маршрутът преминава през Варна, където е открит Халколитният некропол. Друга историческа линия е едно полумитологично сведение на Херодот, че египтяни са стигнали до бреговете на Черно море и част от тях са основали царство Колхида, днешна Грузия. Може би и това е причината да бъде избран такъв модел на плавателен съд – от тръстика, който имитира ранноегипетски кораби."

Организаторът на експедицията д-р Доминик Гьорлиц е познавал и е контактувал с Тур Хейердал преди неговата кончина, вдъхновен е от експедицията „Ра“ с тръстиковите кораби, които Хейердал строи. Една от целите на експедицията е да се отбележи 50-годишнината от плаването с кораба „Ра“.

Мореплавателят Теодор Роков откроява предимствата на тръстиковата лодка – конструкцията й е колкото лека, толкова и устойчива и стабилна. Огъва се, но без да се чупи. „Много е издръжлива самата плетка – това е причината в целия екип да бъдат включени индианци от Боливия, тъй като това е единственият народ в днешно време, който все още пази тази традиция. Присъствието на тези хора е най-важният елемент за сглобяването на лодката.“

Във връзка с неяснотите около Украйна организаторите разработват алтернативен вариант за стартиране на пътуването от друга точка, уточни българският участник в експедицията.

Тодоро Роков е историк, участвал е и в други международни експедиции, пресъздаващи живота на древните мореплаватели.

Цялото интервю е в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна