Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент се подготвя за гласуване по вот на недоверие към Тереза Мей

Евродепутати: Хаос с евроизборите, ако се стигне до забавяне на Брекзит

Снимка: www.europarl.europa.eu

Британският парламент се подготвя за гласуване по вот на недоверие към премиера Тереза Мей, след като снощи нейният план за Брекзит беше отхвърлен, а лидерът на опозицията Джеръми Корбин поиска гласуване на недоверие.

Европейският парламент реагира остро на вчерашното решение на Камарата на общините в Лондон, с което беше отхвърлено споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Евродепутати предупредиха, че вариантът за Брекзит без договор е най-лошият сценарий, а удължаване на действието на чл. 50 от Лисабонския договор ще доведе до хаос, защото ще съвпадне с изборния процес за нов Европейски парламент.

"Необходимо е да се намери изход от тази задънена улица", каза пред евродепутатите главният преговарящ на Евросъюза с Лондон Мишел Барние:

"Следващите стъпки трябва да бъдат очертани от британското правителство. Нито една хипотеза не може да бъде изключена, включително и хипотезата, която толкова много искахме да избегнем – именно липсата на споразумение. До края на март остават близо 70 дни и като че ли Обединеното кралство е готово да бъде третирано като трета страна. Никога рискът не е бил толкова голям", добави от Страсбург Барние.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас даде да се разбере, че е възможно политическата декларация по Брекзит да бъде предоговорена, ако британското правителство премисли червените линии, поставени в споразумението по Брекзит. За тази възможност намекна главният преговарящ Мишел Барние пред евродепутатите в Страсбург. А Схинас  предупреди:

"На този етап ЕС не може да направи нищо. Сега чакаме Обединеното кралство да ни съобщи какви стъпки възнамерява да предприеме".

На въпрос за увеличаването на преходния период, той отговори, че първо Обединеното кралство трябва да поиска това, след което 27-те страни-членки трябва да вземат решението единодушно. Той потвърди, че се ускорява работата по възможността „Брекзит без сделка“.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз се доближава до варианта без договор, предупреди председателят на Европарламента Антонио Таяни по време на дебата в пленарната зала в Страсбург по Брекзит:

"Вървим към сценарий Брекзит без сделка. Британското правителство ще трябва промени своите червени линии. Ние сме отворени за преговори. Имаме доверие на нашия главен преговарящ Мишел Барние, който досега много умело водеше преговорите с Обединеното кралство. Първите жертви на оттегляне без споразумение ще бъдат британските граждани".

Готови сме за всеки един сценарий, дори и за твърд Брекзит, каза пред евродепутатите заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс:

"Трябва да изчакаме какво ще се случи в Камарата на общините и каква ще бъде позицията на британското правителство и на парламента. От там нататък трябва да имаме готовност за всеки един сценарий, включително твърд Брекзит, който ще има сериозни последици както за Обединеното кралство, така и за Евросъюза. Еврокомисията ще бъде добре подготвена за реакция за всеки възможен изход".

Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП, заяви, че няма място за предоговаряне на споразумението с Лондон, а следващият ход е в ръцете на британския парламент:

"Моля ви, кажете ни какво искате да постигнете, дайте ни ориентир и Европа е готова да продължи разговорите по споразумението. Не виждам място за маневри и за предоговаряне".

Според евродепутата Роберто Гуатиери от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите е време британците да се произнесат на нови избори или на нов референдум:

"Знаем какво не иска британският парламент, но 70 дни преди Брекзит не знаем какво иска британският парламент.  Брекзит е историческа грешка. Чл. 50 гласи, че решението може да бъде отменено. Може би е време хората да се произнесат на едни нови избори или на нов референдум. Ако е необходимо да се удължат сроковете по тези процедури, ние няма да възразяваме, но това трябва да стане с ясна цел. Британското правителство има нужда от стратегическо ясно мислене, както и да набележи пътя си от сложната ситуация".

Лидерът на либералите и координатор по Брекзит в Европарламента Ги Верхофстат предупреди, че удължаване на действието на чл. 50 ще създаде казус с евроизборите през май:

"Смятам, че е време да кажем на британските ни приятели, че за доброто на Великобритания е време партиите в британския парламент да си подадат ръка за сътрудничество, така както ние го правим в Европейския парламент. Ако Обединеното кралство иска да продължи действието на чл. 50, това означава, че ще влезем в изборния период на европейските институции, а това само ще влоши несигурността".

Британският евродепутат Саид Камал, лидер на групата на Европейските консерватори и реформисти, прогнозира, че правителството на Тереза Мей ще оцелее довечера във вота на доверие и ще започне преговори с партиите за предложения, които да намерят подкрепата на парламента:

„Европейският парламент е пред избор: може да не прави нищо, готвейки се за Брекзит без сделка, да играе на хазарт, че някак Брекзит може да бъде спрян или да отговори на страховете в общественото пространство. Не трябва да забравяме, че големият залог са гражданите, а не политиците. Да не забравяме, че решенията през следващите дни и седмици ще се отрази на бизнеса , работните места и икономическия ни растеж“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени