Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Методиев: Въпросът е дали партийната дисциплина ще вземе връх над про- или анти-брекзит настроенията на отделните депутати

Калоян Методиев


Очаква се Тереза Мей да спечели, но имайте предвид, че най-точната и кратка формулировка на случващото се е „мътна вода“, така че нищо не е изключено

Това каза за БНР политологът Калоян Методиев по повод вота на недоверие в британския парламент. Никой не знае какво се случва реално с преговорите за Брекзит, след като Мей е поискала седмица отсрочка, за да се върне в парламента с „план Б“ за сделката, изтъкна той:

„Според мен, това, което не излиза в сметките е ЕС, защото, за да има план Б, трябва да има отстъпки от ЕС. Две години преговори бяха буквално изхвърлени в боклука снощи. Дали ЕС е склонен на отстъпки? Освен това вече няма никакво време – говорим за стотици страници, които трябва да се предоговарят, говорим за напрежение, което съществува поне по десетина линии от различни групи, които искат нещо, което е различно от другите. Много сложни баланси! Не знам въобще как Мей успява да удържа ситуацията при тази историческа загуба, която постигна“.

В британския парламент има няколко големи групи спрямо позициите си за сделката за брекзит, поясни той. Едни не са съгласни с постигнатото от Мей споразумение и искат брекзит без сделка, а други – да има сделка но различна. Трети са лоялни на Мей и гласуват в унисон с нея.

„Абсолютната ферментация е факт и в Консервативната партия. Това е един феномен, който ескалира в последните две години - партийната система буквално се разпадна и бяхме свидетели в последните месеци на про-брекзит митинги и анти-брекзит митинги, в които основни говорители бяха рамо до рамо консерватор и лейбърист. Фрагментацията е много голяма! Въпросът е дали партийната дисциплина довечера ще вземе връх над про-брекзит или анти-брекзит настроенията на отделните депутати“.

Методиев вижда повтаряне на референдума за Брекзит като „най-малко възможният вариант“ в момента, но подчерта, че „всички варианти са възможни“.

Излизането без сделка обаче би било „много турболентно“, защото ще означава нарушаване на права на милиони граждани на ЕС, които живеят във Великобритания, и над 1 млн. англичани в ЕС, подчерта той. Темата за ирландската граница в преговорите, според Методиев, е „ключето към проблемите“. Той обясни:

"Ако Великобритания излезе от ЕС, това означава и Северна Ирландия, която е част от Великобритания, да излезе. Между Северна Ирландия и Ирландия, която е член на Европейския съюз, няма граница и в момента хората в от Северна Ирландия и Ирландия работят, минават границата - нещо като София и Перник. Това е споразумение за мир от края на 90-те години - историческия пробив на Тони Блеър. Ако се сложи твърда граница в момента, това може да възстанови терористичната дейност, контрабандата и кошмарът на тези 30 години, през които Великобритания беше залята от тероризма на ИРА. В Северна Ирландия има две големи партии. Едната са юнионистите, които подкрепят Тереза Мей в Правителството и са за оставане във Великобритания. Техният кошмар е границата между Северна Ирландия и Великобритания да мине в морето и те да останат по някакъв начин свързани с република Ирландия, да не бъдат отделени, и да останат насаме с Шин Фейн  - политическото крило на ИРА, които пък са за оставане в ЕС и за това да няма никаква граница между Северна Ирландия и Ирландия. Това е в момента въпросът – тези 10 гласа, на които се крепи правителството, са на юнионисти, които са за Брекзит и не искат да остават насаме с Шин Фейн в Северна Ирландия“.

Великобритания има политическа традиция на стотици години, но в момента ситуацията е особена и парламентът е бламирал министър-председателя и поел инициативата дотолкова, „че това не се е случвало от 300 години насам“, подчерта Методиев. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна