Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарелов: Ципрас ще спечели вота на недоверие и ще продължи да управлява

Алексис Ципрас ще спечели вота на недоверие и ще продължи да управлява. Не забравяйте, че сме Балкани и винаги има начин да се заобиколят формалните пречки за постигането на някакъв желан от управляващите вот. В случая на Ципрас не му достигат няколко гласа…

Това каза за БНР журналистът и познавач на гръцката политика Иван Гарелов в коментар за вота на недоверие към гръцкото правителството, до който се стигна след като коалиционният партньор на премиера Ципрас излезе от управлението заради несъгласие с договора от Преспа за името на Македония.

Според журналиста бивши министри от партията „Независими гърци“, която бе коалиционен партньор на управляващата СИРИЗА, ще гласуват в подкрепа на кабинета. Гарелов сподели за предаването „12+3“ по „Хоризонт“, че очаква да бъде привлечен и поне един депутат от партия „Потами“ (Реката), основана от телевизионния водещ Ставрос Теодоракис, която е имала близък политически профил със СИРИЗА.

„Той си има скрити резерви и 151 гласа, по всички сведения, които идват от моите източници в Атина, си ги е осигурил. Нещо повече - може да се говори, че и следващите стъпки, които предстоят по пътя за утвърждаването на управлението до изборите през октомври, са добре изчислени от Ципрас, а също и гласуването за Преспанските споразумения“.

Голяма част от гръцкото общество е против въпросните споразумения и въпросът е дали това ще повлияе на рейтинга на Ципрас преди изборите. Според Гарелов “когато гърците не са съгласни с нещо, те го отстояват докрай, спонтанно и масово“, а около 70 на 100 от тях са против думата „Македония“ в името на държавата.

„Гръцките политици имат един много особен опит – те не изпадат в паника, когато има масови протести срещу някакво решение, а го използват много хитро … Очаквам по-скоро Ципрас да използва тези вълнения, без да се притеснява от това дали ще го харесват или не“.

Гарелов не очаква особени изненади в гръцкия политически живот до парламентарните избори, но прогнозира, че ще има напрежение заради очакваните демонстрации в Гърция и сложния баланс, който Ципрас трябва да поддържа – да се харесва на народа си и да помага на пътя на Македония към ЕС и НАТО. 

„Аз лично смятам, че той ще докара нещата до изборите през октомври и от там нататък, при нов състав на парламента, трябва да търси ново мнозинство“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна