Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо един поетичен сборник се превърна в издателски феномен?

Проф. Цочо Бояджиев: Успехът на книгата „В тъжните дни не говорим за птици“ се дължи на дълбочината и искреността на португалската поезия

Поетичният сборник „В тъжните дни не говорим за птици“ се превърна в една от най-търсените книги през последните месеци на книжния ни пазар. Антологията на съвременна португалска поезия оглави ноемврийската класация за 50-те най-продавани книги и продължава да е на първите места по продажби и този месец на книжарница „Български книжици“.
"Сборникът не представя, разбира се, съвременната португалска поезия в нейната пълнота и в нейното тематично и стилово разнообразие. Решаващи за подбора се оказаха няколко фактора. На първо място, естествено, трябва да бъдат поставени литературният вкус на преводачите, тяхното разбиране за добра поезия, емоционалният резонанс с превежданите поети. Казано с други думи, в сборника са включени стихотворения, които са ни харесали. Но и с превода на които по наша преценка сме се справили“, споделят преводачите на сборника проф. Цочо Бояджиев и Мария Георгиева. Ето и стихотворението на поетесата Филипа Леал (1979), дало заглавието на книгата:

В тъжните дни не говорим за птици.
Звъним на приятелите и те не са у дома,
а после на улицата измолваме огънче,
все едно молим за ново-новеничко сърце.

В тъжните дни е зима
и ние вървим в студа с цигара в ръката,
за да опарим вятъра, и казваме
“добър ден” на минувачите,
които вече са ни отминали,
без да ги забележим.

В тъжните дни сами си говорим
и винаги има птица, която,
вместо да кацне в сърцето,
стърчи над нещата
и не говори за нас.

Премиерата на поетичния сборник е тази вечер от 18.30 ч. в литературен клуб „Перото“. Стихотворения от португалските поети ще прочете актьорът Валентин Ганев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна