Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекция сблъсква различни тези за нападението на хитлеристка Германия над СССР

Снимка: bulgarian.ruvr.ru

В Софийския университет „Свети Климент Охридски“ ще има лекция, посветена на плана Барбароса за нападението на хитлеристка Германия над Съветския съюз. Поводът е, че през 2019-а отбелязваме кръгла годишнина от началото на Втората световна война. Преди лекцията двама от участниците – доц.  Александър Сивилов и доц. Юлиян Недев гостуваха в БНР.

Недев обясни пред БНР, че клубът „Военна история“ продължава да се развива във Фейсбук и да обсъжда теми от световната военна история. Сивилов допълни, че „историята продължава да се използва като идеологическо оръжие, независимо в коя посока, а такъв конфликт като Втората световна война няма как да бъде разглеждан само от едната страна“

Днешната руска и американска историография представят съвсем различни точки за Втората световна война, категоричен е той.

„Това според мен е напълно нормално и така би трябвало да бъде. Въпросът е да не се изкривяват напълно тези събития“.

Сивилов обясни, че двамата с Недев се опитват да представят различни тези към едно и също събитие, за да се получи реален дебат на теми, свързани с военната история.

Недев обясни, че на днешната лекция ще бъдат обхванати подготовката за изпълнение на самия план и ще бъде направен опит за съпоставка между двете армии.

„Ще се опитаме да обясним и защо германците постигат такъв успех в началото и защо не им стигат силите да приключат успешно своята кампания. В никакъв случай не е само заради зимата и дъжда, а по-скоро заради арогантността на тяхното планиране - твърде оптимистично и твърде далечно. Естествено, ще бъде спомената и тоталната неподготвеност на Червената армия да посрещне такъв удар, нейната зашеметяваща некомпетентност в самото начало. Ще има критика и по едната страна, критика и по другата страна. Ще бъдат изтъкнати и причините за успехите на едната и на другата страна, където и когато ги има“.

Обикновено представянията се разделят на две части, обясни Сивилов. В своята част той ще се съсредоточи върху „конкретни моменти и не толкова известни сражения“.

Сивилов коментира, че историческите факти остават все по-назад в споровете за Войната, което според него е "ехото на студената война"

"В Русия тази победа остава основната идея, която обединява хората. Това е нещо, което обединява цялото постсъветско пространство. Поради тази причина в Русия я издигнаха в култ, а всички, които са антируски настроени, се опитват се да докажат, че "каква победа".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна