Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Узунов: Путин не е изоставил Балканите, ще се бори докрай за своите интереси

Снимка: архив

Сърбия, както и България, страда от износени политици, каза пред БНР Красимир Узунов – собственик на Агенция „Фокус“.

„Нови лица не се допускат, които да оглавят един протест. Те могат да се „родят“ на улицата. Въпросът е доколко хората около Вучич ще го обясняват като външна намеса – дали ще се приема като някакъв еквивалент на това, което започна във Франция и което неминуемо ще мине през всички европейски държави – „жълтите жилетки“, или наистина трябва да търсим някакво съживяване на демократичната опозиция в Сърбия“, коментира той в предаването „Нещо повече“.

Според Узунов посещението на Владимир Путин в Сърбия е тест за готовността на Белград да остане изцяло верен на руската кауза на Балканите. „Това е последният руски бастион и според мен няма да има как да преодолеят тази зависимост“, изказа мнение той.

„Вучич се мъчи да балансира между интересите на Европа, САЩ и Русия от доста време, но полето за реакция започва все повече да се стеснява. Затова посещението на Путин е много знаково“, каза още Красимир Узунов и добави:

"Путин демонстрира, че не е изоставил Балканите и ще се бори докрай за своите интереси и за своя съюзник, защото е останал само един класически съюзник – Сърбия".

Узунов изрази съмнение дали Русия ще признае новото име на Македония:

"Може да изпаднем в казус, в който да имаме двама полулегитимни съседи – Косово и Македония, които едни ги признават, други не. Много е позицията на Турция".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна