Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител на фестивалния стопаджия – Пловдив 2019 – Епизод две

Колекция „Европа – континентът култура“

Пловдивската опера продължава участието си в програмата от събитията, посветени на „Пловдив 2019 – европейска столица на културата“. На 13 януари театърът представи танго-операта „Мария от Буенос Айрес“ на Астор Пиацола в постановка на Веселка Кунчева.

Сега в три поредни вечери – 24, 25 и 26 януари оркестърът на операта ще изпълни необичаен триптих, който събира класика, джаз и фолклор.
Първата вечер свързва симфония №9 с „Ода на радостта“ на Лудвиг ван Бетовен и „Оцелелият от Варшава“ на Арнолд Шьонберг.
„Интересна комбинация. Може би малко провокативна, но добре обмислена“ – казва Диан Чобанов, музикален директор на операта, който ще обедини двете творби. Солисти ще бъдат Станислава Момекова, Елена Чавдарова-Иса, Георги Султанов, Ивайло Джуров.



„Джазът по/пада в оркестъра“ е заглавието на следващата вечер (25.01), която ще бъде дирижирана от Константин Добройков и ще представи Мирослава Кацарова, и аранжиментите на Мирослав Турийски.

„Мистерията на българските гласове“
Третата вечер (26.01) е за етно-симфоничния проект „Бучимиш“ на композитора Петър Дундаков и „Мистерията на българските гласове“. Ще дирижира Любомир Денев-син, а солисти ще бъдат Вера Гиргинова, Марияна Панова, Станислава Момекова и Александър Деянов-Скилър.
И следващите концерти са интересни. На 7 февруари под диригентството на Емил Табаков за първи път в Пловдив ще бъде изпълнена интегрално „Сън в лятна нощ“ на Феликс Менделсон-Бартолди със солисти Вера Гиргинова и Светлана Иванова, и четец – Валентин Ганев.
За Великден се подготвя „Реквием“ на Джузепе Верди.
Специално събитие се предвижда за началото на летния фестивал на Античния театър „Опера опън“ – с огромен оркестър и хор, и светлинна концепция. Следвайки мотото „Заедно“ ще бъдат ангажирани всички генерации пловдивски музиканти.
„Тази година е специална и няма да се повтори поне докато ние сме на този свят“ – казва Диан Чобанов.
Какво още предвижда програмата може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна