Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

TechnoMagicLand "пали искрата" на интереса към точните науки

Снимка: Technomagicland

Детският интерактивен център TechnoMagicLand е практически инструмент на неформалното образование, в който водещо е преживяването и личното удовлетворение от обогатяването на знанията. Основната зала на центъра е оборудвана с интерактивни и познавателни експонати, демонстрационно пространство, лаборатории и зали за работилници и събития в областта на науката и техниката. Децата могат да научат много за технологиите, благодарение на инсталации за експерименти от областите математика, физика и информационни технологии, с които те могат да работят самостоятелно. Всеки експонат е снабден с инструкции за работа, наблюдавани явления, обяснение на процеса или явлението и информация за това къде то се среща във всекидневието ни.

Изпълнителният директор на "Технологика" и председател на Българската асоциация по електронни технологии Огнян Траянов описа дългия път до реализацията на проекта в неделното ни "Радиокафе". Идеята за Technomagicland се ражда преди доста години, когато анализ показва, че Политехническият музей, в който има много богати колекции, всъщност по една или друга причина няма достатъчна публичност. По време на дългогодишното сътрудничество между БАИТ и всички компании от IT сектора с българските университети се налага изводът, че липсва достатъчно интерес сред младите хора към инженерните специалности, независимо от качеството на преподаване и усилията на преподавателите. Така става ясно, че има остра нужда да "бъде запалена искрата" на интереса към точните науки - математиката и информатиката, още в детска възраст. И тази констатация е валидна не само за България, но и за цяла Европа. От друга страна се налага глобалната тенденция да бъде съхранено и стимулирано творчеството и нестандартното мислене при децата. Точно в тази насока се търси и разковничето за успешно създаване на бъдещи инженерни кадри.


TechnoMagicLand е израз на съвременните тенденции за игровизация на обучението, но и във всяка една област на софтуерния бранш. Дори сградата, в която се помещава експозицията, не се нарича музей, а експериментариум. Входът не е безплатен, но таксата е съвсем ниска, за да няма ощетени деца и достъпът да е улеснен. От доходите от посетителите няма да бъде разпределяна печалба при положителен финансов резултат, а средствата ще бъдат реинвестирани, като за целта дори вече са разработени амбициозни планове, подчерта Огнян Траянов.

"Ученето чрез правене" е в основата на TechnoMagicLand. При реализацията му е използван ценен международен опит от центрове като "Технорама" в Швейцария, "Технополис" край Брюксел, от Испания, Русия и Съединените щати. В него са привлечени научни работници, които имат знания за начина на преподаване по дадена дисциплина. Центърът разполага с електронна система, чрез която с индивидуална гривна се записват резултатите на всяко дете на различните експериментални установки. Детето трупа точки, чрез които получава различен йерархичен статус като "търсач", "откривател" и "техно магьосник".

Повече подробности за центъра Technomagicland чуйте в интервюто на Лили Големинова с Огнян Траянов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна