Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Костандов за спомените на Симеон Радев от лицея „Галатасарай“

Бистра Винарова и Симеон Радев
Снимка: архив

На 19-и януари се навършват 140 години от рождението на Симеон Радев по този повод Георги Костандов, истанбулски българин, автор на преведените на турски език спомени на Симеон Радев от лицея „Галатасарай“ разказва пред БНР.

Преди да се превърне в първия летописец на строителството на съвременна България, политик и български посланик в Брюксел и Лондон, Симеон Радев учи в престижния френски султански лицей в Цариград.

“Това е първото училище, което се основа по западноевропейски модел и по желание на самия султан. По едно време отоманското правителство предприема редица новости, редица реформи и след едно посещение на султана във Франция, решават да създадат няколко учебни заведения по френски модел. И това е първият пример“, каза в интервю за предаването “Хоризонт до обед“ Георги Костандов.

Училището е основано през 1868 година. Има за цел да се създаде едно учебно заведение, в което християни и мохамедани учат заедно, при същите условия и при същото законодателство, каза още той.

В книгата си “Ранни спомени“ Симеон Радев описва първия етап от живота си. Костандов превежда на турски език частта от спомените на българина от Ресен, която обхваща годините между 1893 и 1898 година – времето, което той прекарва в елитното заведение.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна