Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Повечето от нас са чували за шведска маса и шведски дизайн, а откак светът пощуря по понятия, които съществуват в даден език и нямат точен превод в друг, популярност доби и шведската дума Lagom. Тя означава "нито повече, нито по-малко, а колкото трябва", т.е. таман. По отношение на храната – това е един силно препоръчителен принцип. А какво друго знаем за шведската диета?
Познавачите на Астрид Линдгрен например знаят за канелените кифлички и малките кюфтенца, обожавани от Карлсон, и за лакрицовите бонбони на Пипи. А помните ли супата от боровинки, с която стиснатата госпожа Петрел реши да нагости родителите на Емил от Льонеберя? А облекчението на прислужницата Лина, че в Катхулт пак ще се яде супа от месо, когато супникът беше залепен?
Всички популярни и днес визитки на шведската кухня имат своя образ в книгите на Астрид Линдгрен. Пак от тях научаваме и друга отличителна характеристика, свързана с храната - важно е да има за всички, да споделяме с другите и да се грижим един за друг. Възможно е тъкмо в тази грижа и мисъл за другия да се корени причината шведите често да са на предни места в класациите, измерващи националното щастие.