Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Русинова:

България има готовност да започне преговори с Великобритания за двустранна социална спогодба

Зорница Русинова
Снимка: БГНЕС


България има готовност да започне преговори с Великобритания за подписване на двустранна социална спогодба, ако Обединеното кралство напусне Европейският съюз без споразумение. Целта е да се защитят българите, които живеят и работят във Великобритания. Това каза в специално интервю за предаването „Нещо повече“ заместник социалният министър Зорница Русинова.

„Имаме пълна готовност, особено в сферата на социалната сигурност, да започнем веднага преговори за договаряне на отделна спогодба, за да сме сигурни, че правата на гражданите след излизането на Великобритания ще бъдат спазени. В рамките на миналата година, както и в момента провеждаме множество информационни срещи и дни. Има предвидени срещи в Лондон, Дъблин, в по-малки населени места, където има големи български общности, през този и следващия месец, така че да дадем максимално много информация и да съберем специфични въпроси от нашите съграждани, които да поставим на вниманието на българските власти. Много зависи и от това дали като ЕС след това ще можем да договорим някакви общи правила по отношение на системите за социална сигурност“, обясни Русинова.

От утре започва пробна регистрация на гражданите на ЕС във Великобритания. Онези, които са пребивавали в страната повече от 5 години, няма да имат нужда от визи. Останалите обаче ще имат статут на чакащи. Зам.-министър Русинова подчерта, че настояват за реципрочност и ясни правила за пребиваване. Тя изрази надежда да бъдат вземани предвид различни документи при кандидатстване за постоянен статут. Зорница Русинова изрази готовност да съдействат при търсенето на работа за сънародниците ни, които решат да се върнат в България.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна