Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипната епидемия обхвана половин България

Грипът взе още една жертва

| обновено на 23.01.19 в 16:00
Снимка: БГНЕС

Мъж на 62 години е починал в Пазарджишката многопрофилна болница след белодробно усложнение от остро респираторно заболяване. Той е шестият смъртен случай от началото на епидемията. Вчера вследствие на грипа почина и 43-годишен мъж. Има и двама души в критично състояние. Лекарите са успели да спасят живота на 27-годишен мъж, който е бил с двустранна бронхопневмония.

В половината области на страната е обявена грипна епидемия. От днес тя е в сила и в Хасково. Училищата там ще бъдат затворени до понеделник включително. Преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения, плановите операции и профилактичните имунизации. Затворени са над една четвърт от училищата и детските градини в страната.

Обявиха грипна ваканция и в Кърджали. Тя влиза в сила от утре и ще продължи до 30 януари включително. Детските градини ще работят, но при строг контрол. В момента болните от грип и остри респираторни заболявания в областта са около 200 на 10 000 души.

Грипната ваканция в Смолянско ще бъде удължена  до края на седмицата. Областният щаб за борба с грипа реши да бъде удължена грипната ваканция на учениците с оглед ограничаване на контактите на заболели и здрави деца, поради задържащата се висока заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип и увеличаване на относителния дял във възрастовата група от 5 до 14 години. РЗИ в Смолян издаде предписание на Регионалното управление по образование за продължаване на грипната ваканция до края на седмицата. За лечебните и детските заведения остават в сила противоепидемичните мерки от 18 януари.

До понеделник включително ще бъде удължена и грипната ваканция в Ямболско.  Детските заведения в областта ще работят, но при изключително строг контрол.

В 901 училища днес няма да се учи, съобщиха от просветното министерство. Най-много са затворените учебни заведения в Пловдивско – близо 200.

От днес в грипна ваканция са учениците от 71 училища в област Сливен и от 80 училища в област Хасково. 194 училища в област Пловдив, 122 училища в област Варна, 122 училища в област Пазарджик и 69 училища в област Добрич продължават да не провеждат учебен процес. По предписание на РЗИ няма занятия и в 97 училища в София-област. В 60 училища в област Смолян и в 43 училища в област Ямбол учениците не учат, а в област Перник за 40 училища грипната ваканция е удължена до утре. Три училища в област Кюстендил също не провеждат занятия по предписание на РИОКОЗ. В Пазарджишка област грипната ваканция се удължава с още два дни.

Всички ученици в област Сливен са в грипна ваканция до петък. Първият учебен ден е в понеделник, 28 януари. Д-р Даниела Калева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция, призова хората при първи симптоми на неразположение да търсят лекарска помощ.

„Да се избягва самолечението, за да може да се предпише адекватна противовирусна терапия, която да започне навреме, с цел избягване на усложненията от грипния вирус“.

Д-р Калева напомни, че грипният вирус е широкоизменчив и засяга освен дихателната система и други органи и системи в човешкия организъм и не бива да се подценява.

Във Велико Търново се увеличават болните с усложнения след грип. От инфекциозното отделение в областната болница настояват Регионалната здравна инспекция да обяви грипна епидемия за областта.

Бременна жена и 6-годишно дете са с вирусен енцефалит след усложнение на грип и са настанени в реанимацията на Великотърновската болница. В отделението е и друга пациентка с двустранна пневмония, развита също след грип. Състоянието на тримата пациенти е тежко, съобщиха от отделението.Пълни са детското и инфекциозното отделение в областната болница.

„Ще изпратим официално писмо до РЗИ - Велико Търново за обявяване на грипна епидемия, тъй като случаите се увеличават, както и болните с тежки усложнения“, съобщи началникът на инфекциозното отделение д-р Константин Рашков. Медиците призовават пациентите да не предприемат самолечение и да потърсят лекарска помощ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна