Нутриционистът Яна Данаилова посочи пред Радио София, че човешкият имунитет отслабва, когато сме подложени на всякакъв вид стрес - физически, химически и емоционален. Затова в такъв период е важно да се погрижим на трапезата ни да има адекватна храна, която да снабди тялото ни точно с тези вещества, от което се нуждае отслабеният организъм.
Има и храни, които обезсилват имунната ни система. Това са преработените храни - захар, пшеница, консерви, алкохол, подсладители, бързи въглехидрати. През зимата разковничето за здрав организъм са кореноплодните зеленчуци - ряпа, цвекло, моркови, картофи, както и зеле и тиква. Зелето е естествен пробиотик, който подсилва чревната флора и ни прави по-резистентни към вирусни инфекции.