Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преработените храни обезсилват имунната ни система

Спасението е в суровата прясна сезонна храна

В разгара на грипната епидемия най-доброто лечение на инфекцията е профилактиката. Честата заблуда, че от вирус не можеш да се предпазиш, се опровергава от практиката на много специалисти, които препоръчват в сезона на заразите мобилизиране на естествените защитни сили на тялото, суперхрани, билки и витаминозни менюта. В рецептите им много от "лекарствата" се повтарят.

Нутриционистът Яна Данаилова посочи пред Радио София, че човешкият имунитет отслабва, когато сме подложени на всякакъв вид стрес - физически, химически и емоционален. Затова в такъв период е важно да се погрижим на трапезата ни да има адекватна храна, която да снабди тялото ни точно с тези вещества, от което се нуждае отслабеният организъм.

Има и храни, които обезсилват имунната ни система. Това са преработените храни - захар, пшеница, консерви, алкохол, подсладители, бързи въглехидрати. През зимата разковничето за здрав организъм са кореноплодните зеленчуци - ряпа, цвекло, моркови, картофи, както и зеле и тиква. Зелето е естествен пробиотик, който подсилва чревната флора и ни прави по-резистентни към вирусни инфекции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна