Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задочен спор между прокуратура и адвокати как да продължи делото "КТБ"

Снимка: БГНЕС

Задочен спор се разрази между представители на прокуратурата и адвокати как да продължи делото за източването на близо 3 милиарда лева от фалиралата през 2014 година Корпоративна търговска банка. То се гледа от Специализирания наказателен съд и повече от половин година е на етап "четене на заключението на обвинителния акт". Това задължение обаче отпадна с последните промени на Наказателния кодекс.

Съдбата на делото ще е ясна на 5 февруари, когато ще е първото заседание по делото с 18 подсъдими, след влизане в сила на промените в Наказателния кодекс. Промяната, според която в съдебната зала да не се чете диспозитивът на обвинителния акт, а кратък доклад, беше вкарана между първо и второ четене от председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Мнозина видяха в нея начин да бъде преустановено четенето на заключителната част на обвинителния акт от близо 6000 страници, за да може процесът да започне по същество.

Вече е ясно, че защитници и прокурори са на различни позиции. Според адвоката на Цветан Василев – Константин Симеонов, четенето трябва да продължи, а според прокурор Антоанета Софрониева – да спре, а спецобвинителите в рамките на ден да преразкажат обвиненията в доклад:

"Ще бъде значително по-лесно за нас да преразкажем правния механизъм, както сте забелязали, той е доста сложен и отнема време", каза Софрониева.

Симеонов изказа мнение: "На прокурорите им омръзна да четат обвинителен акт, който те самите са написали и затова измениха закона, тоест прокуратурата си прави каквото си иска".

Решението ще вземе съдебният състав с председател Виржиния Петрова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна