Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изравняването на осигурителните вноски е част от стара договорка

Иван Нейков

Преди 1998 г. работодателят плащаше цялата осигурителна вноска на работника. Разделянето на това задължение между работниците и работодателите бе част от споразумението при въвеждането на пенсионната реформа през 1998-1999 г. като още тогава се реши, че в един бъдещ момент вноските на двете страни ще бъдат поделени поравно. Това припомни в разговор по Радио Пловдив бившият социален министър Иван Нейков по повод актуалното искане на работодателите сегашното съотношение 60 на 40 на вноски в НОИ да стане 50 на 50.

Това бе резултат от едно, да го наречем джентълменско споразумение. В един момент обаче спряхме изравняването на вноските и спряхме на сегашното ниво, добави Нейков. Той обаче припомни, че и бизнесът не е изпълнил негласното споразумение да увеличи заплатите и заетостта при намаляването на процента на осигурителните вноски в периода 2007-2009г.

В резултат на това намаление обаче, се увеличи чувствително дефицитът в НОИ, каза Иван Нейков.

Това изравняване всъщност ще увеличи удръжките от заплатите за осигуровки, но в същото време ще доведе до намаляване на данъка върху доходите, който плащат работниците, защото ще намали данъчната основа, отбеляза още експертът. По думите му има начини изравняването да бъде направено така, че това да не доведе до намаляване на реалните доходи на работниците. 

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна