Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели и синдикати - за и против промени в Кодекса на труда

Няма да се пише нов Кодекс на труда, ще се изменения сега действащият

| обновено на 30.01.19 в 16:27
Снимка: БГНЕС

Няма да се пише нов Кодекс на труда, а работна група ще излезе с предложения за изменения в сега действащия - това стана ясно на свикана от социалния министър Бисер Петков лидерска среща между КНСБ, Конфедерация на труда „Подкрепа“ и работодателските организации. Намеренията са проектът за промени в Кодекса да бъде внесен в Министерския съвет до 31-ви март.

Идеята за изцяло нов Кодекс на труда, който да отговаря на съвременните индустриални отношения, е на Българската стопанска камара. Жасмина Саръиванова от работодателската организация каза:

"Самият Кодекс на труда е приет преди повече от 30 години. Няма как да не се преразгледа, да не се направи един нов прочит".

Според синдикатите обаче нищо не налага драстични изменения. Ваня Григорова от КФТ "Подкрепа" изрази опасения:

"Работодателите това, което не успеят да прокарат през нашата работна група, ще го прокарат през НС".

Стана ясно, че и бизнесът и синдикатите и Социалното министерство вече са готови със свои предложения за изменение в Кодекса. И тепърва в следващите месеци ще се търси компромис между страните за изменения по текстовете в Кодекса на труда.

Преди дни Българската стопанска камара поиска стартиране на обществени дебати за съществени промени в Кодекса. Синдикатите обаче не са съгласни с драстични поправки в закона. Социалното министерство също е подготвило промени, част от които срещат синдикално недоволство. Очаква се синдикатите да предложат на министър Петков към парламента да тръгне проект за промени в Кодекса на труда само с текстове, по които се постигне компромис.

Жасмина Саръиванова от Стопанската камара:

„Това, което налага тези промени, е, че първо голяма част от Кодекса на труда е доста архаичен. В днешно време с всички предизвикателства, с глобализацията, с новия тип икономически, социални отношения няма как да не се преразгледа, да не се направи един нов прочит“, каза Съръиванова и допълни, че предложенията не са „кабинетни". 

Сред исканията на работодателската организация е облекчаване на реда за изчисляване на сумирано работно време, отпадане на забраната за полагане на извънреден труд, прецизиране на условията за ползване на отпуск по майчинство и по-гъвкави условия за почасова заетост. 

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ обаче изрази опасения, че това, което се предлага, не е в интерес на работниците. Едно от предложенията на Стопанската камара е т. нар. трудов договор с нулеви часове. Григорова коментира:

„Работникът е резервиран от работодателя, но не му е гарантирано нито заплащане, нито някаква заетост. Работодателят може да му се обади тази вечер и той трябва да бъде на работа утре сутрин в 7 часа, но човекът не живее и не покрива сметките си само в деня, в който бива повикан“.

„Още преди няколко месеца БСК заяви, че започва да пише нов кодекс на труда“, заяви Григорова и допълни, че социалният министър действа в услуга на работодателите, а предлаганите промени нямат единен дух.

„Това, което работодателите не успеят да прекарат през работната група, те ще го прекарат при обсъжданията в Народното събрание“, каза Григорова и допълни, че синдикатите се съмняват доколко трудов кодекс, написан от работодатели, ще е в интерес на работниците. 

Повече за предстоящата среща чуйте в прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени