Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциация "Фондация Анимус": Неглижираните деца - потенциални жертви на сексуално насилие

| обновено на 30.01.19 в 15:07
Снимка: БГНЕС

Случаите на сексуално посегателство не се увеличават, но мълчанието по темата е огромно, а справедливостта много рядко излиза наяве. Това каза пред БНР Надежда Стойчева, директор на Асоциация "Фондация Анимус". Според нея трябва да бъдат направени промени в законите:

"Много им е трудно на децата да проговорят, а когато проговорят много малко хора им вярват. Когато започнем работа с тях – психо-социална или някакъв вид емоционална подкрепа, също е много трудно. Когато се започнат дела, свързани с доказване на подобно нещо - справедливостта много, много рядко излиза на бял свят“.

"В нашата държава все още седи този архаичен закон - даже в Наказателният кодекс, където едно 13-годишно момиче или момче, ако не се е съпротивлявало, се води, че то доброволно се е съгласило. Няма такова нещо в Европа и в света", уточни в предаването "Преди всички“ Надежда Стойчева.

"Част от хората, от които зависи законите да се променят, са идвали да видят жертвите в "зона "Закрила“, където има само жени. Това са Мария Габриел, Цецка Цачева, старият омбудсман и текущия", каза още тя.

Надежда Стойчева припомни и националната телефонна линия за деца - тел. 116 111, на която безплатно могат да се подават сигнали за деца в риск или за насилие над деца.

В София се откри националната конференция "Мълчанието на невинните", посветена на грижите за деца и юноши, жертви на сексуално насилие. На нея "Анимус" изнесе данни, според които децата от институции, неглижираните деца, тези, които се чувстват самотни и децата бежанци - това са най-рисковите групи, потенциални жертви на сексуално насилие.

Бедността и маргинализираният статус са предпоставки за насилие във всички форми, включително сексуално, изтъкна д-р Донка Петрова.

"Самотата, чувството за неразбраност, много често тласка към хора, които са насилници, но ги подмамват с липсващото внимание", заяви Петрова и допълни, че в случаи на сексуално насилие едно дете може първоначално да реагира със социална отдръпнатост, проблеми в съня, физиологични проблеми, дори агресивност.

"Хората си представят, че детето ще е тъжно, но реалните реакции могат да са изненадващи", каза още Петрова.

За миналата година на денонощната линия 116 11 са подадени над 600 сигнала от деца и възрастни, станали свидетели на насилие над деца. Това заяви координаторът на линията Милена Димитрова и допълни, че сигналите за сексуално насилие са 30.

Преобладаващите случаи са на момичета, като в голяма част от случаите става въпрос за въвлечени в ранен детски брак, каза още тя.

Подробности можете да чуете в прикачените звукови файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна