Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Третата фаза на теста за капацитета на "Турски поток" е успешна

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Третата фаза на пазарния тест за резервиране на капацитет на втората тръба от газопровода "Турски поток" е приключила успешно, обяви по време на изслушване в енергийната парламентарна комисия ресорният министър Теменужка Петкова.

Три компании, които са заявили капацитет, ще сключат договори с "Булгартрансгаз". Очаква се годишно българската компания да печели от втората тръба на „Турски поток“ над 360 млн. лева:

"100 процента от капацитета, както на вход, така и на изход към Сърбия, е резервиран. Реализацията на този проект ще даде възможност за това България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, да се гарантира сигурността на доставките, не само за България, за целия регион, и това е основен проект и от концепцията ни за реализация на газоразпределителен център на територията на България".

Министър Петкова съобщи още, че американският гигант "Дженерал Електрик" е обявил в писмо намерение да участва в проекта АЕЦ "Белене". Официалното намерение е изпратено от компанията в края на декември до Министерството на енергетиката:

“Тя вижда своето евентуално участие в реализацията на този проект, като инженер на проекта, и като доставчик на турбините, свързани с реализацията на АЕЦ "Белене".  Този заявен икономически интерес отваря вратите за строителството на новия газопровод, който ще премине и през България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна