Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Земеделието не може само да дърпа цели области

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

Най-бедните български региони са тези, в които земеделието формира над 10 процента от разпределяната между населението добавена стойност от икономиката. Това заяви в интервю за „Хоризонт“ Петър Ганев от Института по пазарна икономика. Той коментира изнесените от Националния статистически институт данни от 2017 година за структурата на икономиката по региони.

От тях става ясно, че за цялата страна 67 процента представлява секторът на услугите, 28 процента е индустрията, а 5 процента е в селското стопанство.

„Тези данни си стоят доста устойчиво. Видимо, предвид инвестиции в някои индустриални паркове, в страната се покачи индустрията, но в рамките на 1-процентен пункт. Част от големите инвестиции се случват в услугите, като подемът на аутсорсинга в IT индустрията. Въпросът е и в каква степен тези 28 процента индустрия е високотехнологична, с много вложено знание и висока добавена стойност, и до каква степен е по-опростена. Макар да има развитие в тази посока, все още изоставаме от Централна и Източна Европа“, каза Ганев в предаването „12+3“.

„Индустриалните области са традиционно наложени. Това е Стара Загора, която е с най-висок дял на индустрията в икономиката – почти 2/3. Това е обособено от енергийните паркове в Раднево, Гълъбово – големи производства с висока добавена стойност и големи заплати. Широката област около столицата също е такава – 60 процента индустрия. Тук влиза не само индустриалния парк „Божурище“, но и добивните предприятия около Челопеч и Пирдоп. Враца също, заради АЕЦ „Козлудуй“. Габрово е четвъртата област, в която индустрията има над 50 процентов дял от икономиката, като там няма голям играч в енергетиката или добивната промишленост, но българският Манчестър си остава област с доста индустрия. Знаем за инвестициите в Севлиево“, каза още икономистът.

Той допълни, че най-бедните области, Видин и Силистра, са и тези, в които добавената стойност на глава от населението от земеделие, изпреварва тази от индустрията.  

„Добавената стойност в земеделието може да достигне 1300 лева на човек, но не може да стигне до 10 000 лева, което може да се види в индустрията и услугите. Например, добавената стойност от услугите е 23 000 лева на човек в София. Областите, в които земеделието представлява над 10 процента, са най-бедни, с ниски заплати и висока безработица. Проблемът не е в земеделието, то е решение, но не може само да направи една област богата“, смята Петър Ганев.

Цялото интервю с него чуйте в прикачения звуков файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени