Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеалният мъж излиза на сцената на Народния театър "Иван Вазов" за 150-и път

Сцена от постановката
Снимка: nationaltheatre.bg

12 години на сцена и близо 120 000 души в търсене на „Идеалният мъж“ – така звучи накратко впечатляващата статистика на един от най-хитовите и дълголетни спектакли на Народния театър „Иван Вазов“.

В неделя представлението по прочутата класика на Оскар Уайлд на френския режисьор Тиери Аркур ще се изиграе за 150-и път.

И в това няма нищо чудно, защото актьорският състав е наистина впечатляващ – Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Стоян Алексиев, Иван Юруков, Биляна Петринска, Мария Каварджикова, Теодора Духовникова, Жорета Николова, Милена Атанасова, Луиза Григорова, Стоян Пепеланов, Сава Драгунчев, Виктор Танев.

Оскар Уайлд написва “Идеалният мъж” през 1894 г. и в началото на 1895-а. Люис Уолър я поставя в театър “Хаймаркет”. Показателен е коментарът на Бърнард Шоу по повод на тази творба: „Новата пиеса на Оскар Уайлд в „Хаймаркет” е опасна тема за разискване, тъй като той има способността да кара критиците да говорят глупости… Той си играе с всичко: с остроумието, с философията, с драмата, с актьорите и публиката, с целия театър”.

Дни преди юбилейното представление на 10 февруари, Катя Василева разговаря с актрисата Биляна Петринска. Чуйте.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна