Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Крал Лир" от киносезона на Британския национален театър

Това е продукция на Чичестърския фестивален театър, оценена високо от театралната критика, която гостува на Уест Енд в Лондон.

Спектакълът на режисьора Джонатан Мънби е съвременен прочит на великата трагедия на Шекспир, но без самоцелно пренасяне в друга епоха и контекст. Дори и отделни елементи или актьорска игра да предизвикват неодобрение, бих казала, че това бяха четири часа, които приковаваха вниманието на зрителя към сцената, в случая кино екрана. Динамичен и разтърсващ спектакъл, напълно завладяващ с изпълнението на сър Иън МакКелън! Той е един от театралните великани, заради което не бива да се пропуска да се види този спектакъл.

Залата на Синема Сити беше пълна с публика, така както се пълни и на най-привлекателните спектакли от киносезона на Метрополитън, а напоследък това се случва почти всеки път. Явно и оперната, и театралната публика у нас вече внимателно следят киносезоните на знаменитите театри. И правилно! Направи ми впечатление, че на театралните спектакли виждам повече артисти от театралната гилдия сред публиката в залата.

"Винаги се вълнувам, когато гледам английски театър, а сър Иън МакКелън го помня от 1979 г., когато за първи път бях в Лондон, когато той беше още млад актьор и не беше още сър. Играеше в едно много нашумяло представление. Оттогава не мога да го забравя – такова присъствие и такова силно впечатление ми беше направил! Така че специално него винаги го гледам с голямо вълнение. Чувствам се празнично, макар че не всичко в тази постановка ми допада. Съвременният прочит по принцип не ме смущава, защото гледахме една съвременна постановка на „Отело“, в която абсолютно нищо не ме подразни. Там беше подходено много умно, много точно към Шекспировите намерения /доколкото бихме могли да предположим какви са били те/. Тук има преднамерени неща в осъвременяването и това не ми харесва… Но това е една култура, която е много любопитна, а пък ние сме далече и слава Богу, че се правят тези прожекции, за да имаме допир"каза актрисата Меглена Караламбова.

Поради големия зрителски интерес ще има и повторение на спектакъла „Крал Лир“ от киносезона на Британския национален театър – на 13 февруари от 19 ч. в салоните на Синема Сити.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна