Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Семкова: Изследването на Слънчевата система помага да разберем евентуалното бъдеще на Земята

Снимка: Личен архив

Изследването на Слънчевата система и екзопланетите помага да се разбере какво би могло да е бъдещето на Земята, но тя не е директно застрашена от космическата радиация заради явления в Космоса. Това коментира в пред БНР проф. Йорданка Семкова, доктор на физическите науки в Института за космически науки към БАН:

„Това е проблем в дългосрочен аспект, ние точно затова изследваме, например, Марс, защото хипотезата е, че преди милиарди години климатът на Марс е бил подобен на този, който е сега на Земята и може би е съществувал живот на Марс, съществували са добри условия за живот на Марс. Но поради изчезването на атмосферата на Марс, сега тя е една необитаема планета. Така че изследването на други планети от Слънчевата система, както и екзопланети, помага на нас, хората, да разберем далечното бъдеще на Земята, но тук не става дума за краткосрочни климатични промени, такива, които да доведат до критични ситуации на Земята. По-скоро значение имат някои промени, свързани с човешката дейност на Земята“. 

В предаването „Хоризонт до обед“ проф. Семкова коментира и как да се върне респекта към науката от гледна точка на разпространяването на всякаква информация в интернет:

„Респектът към това може да се върне именно чрез убедителни представяния на научни факти на всички нива, започвайки от най-ранната детска възраст, учейки в училищата и в семействата как да отделят истината от неистината и продължавайки със следващите години на образованието, но това аз мисля, че наистина ще става все по-голям проблем, отсяването на истината от неистината, защото информацията все повече се разпространява и то абсолютно всякаква информация абсолютно неконтролирано. Наш дълг и на учените е в такива случаи непрекъснато да казваме своето мнение по достъпен за хората начин, така че да разберат каква е истината и много е важно в училищата да не се спекулира с факти, които са факти, които са известни и доказани вече, и с полуистини, които циркулират навсякъде в интернет“.

Интервюто с Йорданка Семкова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна