Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заподозрян по случая „Скрипал“ бил в България през 2015 г.

Емилиян Гебрев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сергей Федотов, когото британските власти подозират, че е съучастник в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, е бил в България през 2015 г., съобщи британският разследващ сайт „Белингкет“. Посещението му е било няколко дни преди отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев с неизвестна субстанция.

Лондон обвинява за отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия миналия март в Солсбъри руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, които са сочени за агенти на руското военно разузнаване ГРУ. И двамата, както и руските власти, отричат това, както и да са замесени в инцидента в Солсбъри.

За трети заподозрян – Сергей Вячеславович Федотов (45 г.), бе съобщено тази седмица, като според „Белингкет“ той също е висш офицер от ГРУ. Посещавал е Лондон през март 2016, 2017 и 2018 г.

Преди това - на 24 април 2015 г., той пристигнал с полет от Москва в Бургас, твърди британският разследващ сайт. За връщането си имал билет от София за седмица по-късно, но не се качил на полета. Вместо това късно вечерта на 28 април Федотов се появил на истанбулското летище „Ататюрк“, откъдето в последната минута си купил билет за Москва.

По-рано същия ден българският предприемач Емилиян Гебрев е бил приет в болница, след като припаднал в София. По същото време и синът му се почувствал зле, както и един от служителите в компанията му. И тримата били хоспитализирани със симптоми на значително отравяне. Гебрев бързо се влошил и изпаднал в кома. Лекарите обаче не успели да идентифицират отровата. Месец по-късно предприемачът се възстановил. Подобно на отровените Сергей и Юлия Скрипал, за които бе съобщено, че са изписани от болницата, седмици след отравянето им.

На 24 май 2015 г. Федотов се връща в България с директен полет от Москва. Има билет за връщане четири дни по-късно, но отново пропуска полета. И на 30 май лети за Москва, но от Сърбия.

Събитията около пътуванията на Федотов до България следват пътеката на посещението му във Великобритания, когато Скрипал са отровени, отбелязва „Белингкет“. Междувременно британски медии съобщиха, че полицията е събрала повече доказателства срещу Федотов, а в хода на разследването е установила двама нови съучастници, чиито имена не се съобщават.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна