Eмисия новини
от 15.00 часа

Преподаватели алармират за тенденция към дехуманизация на висшето образование

Снимка: БТА

Сдружението на университетските преподаватели по философия в България се обърна към предаването „Хоризонт до обед“, за да огласи тревогата си от тихото изчезване на хуманитаристиката от изучаваните дисциплини във всички висши учебни заведения. Навсякъде по света, където има успешно развитие, независимо дали става дума за технически специалности, фундаментална наука, математика или инженерни специалности, философията е част от образователния корпус и от програмата, категорични са те.

Професор Добрин Тодоров, преподавател по философия в Минно-геоложкия университет, е категоричен, че:

„В последните години съществува ясно изразена тенденция към дехуманизация на висшето образование у нас, което е част от дехуманизацията на културата и обществото ни като цяло. Налице е засилваща се последните години тенденция - обучението по хуманитарни, социални и правни дисциплини на студентите неспециалисти да се ограничава, с перспектива да се ликвидира във висшите училища у нас“.

В 1/3 от държавните вузове вече няма обучение по философски предмети, категоричен е той. Съответно няма и преподаватели на щатна работа там. В останалите вузове има „явна тенденция към намаляване на часовете“. В момента в останалите 23 висши държавни училища работят общо 41 преподаватели по философия, а в частните вузове почти няма такива.

„На пръв поглед изглежда става дума за няколко десетки преподаватели, но всъщност говорим за бъдещето на висшето образование в България“.

Доц. Боряна Игова, преподавател по философия в Националната спортна академия, част от УС на Сдружението, припомни на университетските преподаватели по философия:

„Искаме да има някаква регулация не само за философията, но за всички хуманитарни и социални науки или така наречените „общообразователни дисциплини“, които би трябвало да са задължителни във всеки един университет. За съжаление, оправданието е автономията на университетите - академичната автономия, което ние по никакъв начин не искаме да оспорваме. Искаме държавата да си влезе във функцията и да си защити интересите. Все пак държавните университети са на държавен бюджет и е нормално държавата да има изисквания към тези университети. Точно общообразователните дисциплини са в основата на развитието на гражданското общество, на държавността“.

Игова отчете, че там, където се преподава обучение по философия на неспециалисти, тези свободни дисциплини са сред най-предпочитаните от студентите.

Преподавателите възнамеряват да потърсят среща с ресорния вицепремиер в сферата на образованието Томислав Дончев и с министъра на образованието Красимир Велчев.


Още от