Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на книгата "Модерна ски техника. Съвети за любители" от Стефан Попов

Плакат за предстоящото представяне на книгата

Излезе от печат книгата „Модерна ски техника..“ с автор философът Стефан Попов. У нас той е познат като автор на множество научни публикации и книги, посветени на философи, както и като изпълнителен директор на "РискМонитор". За БНР Попов сподели, че от дете е любител скиор и допълни, че книгата е предназначена за любители.

„Тази книга е изградена като анализ на един завой. Слава Богу, едно облекчаващо обстоятелство при алпийските дисциплини ски е, че може да се извърши едно опростяване - може да се сведе до един завой и всички останали ситуации в карането на ски да се мислят като отклонение от този основен завой. Това е идеализация – опростяване. От книгата, която е 130 страници, 35-40 са посветени на анализ на този завой. Те е базирана на 10 книги, над 120 професионални статии и няколко хиляди клипа от специализирани програми, главно американски, английски и немски.

Преди 1995-97 година ските са били относително прави, а двата странични ръба – относително успоредни. След това започнали експерименти страниците на ските да станат по-вталени. Това повишава значително ефективността на карането и ускорението при завой, обясни той. За изобретяването на новия вид ски роля има и българин – сърфистът Иван Енчев Петков,  който живее в САЩ от средата на 80-те години. Пионерските му опити са описани в книгата. Във времето те съвпадат с експериментите на американската ски легенда Боде Милър. Петков не успява да защити добре патента си, но приносът му в историята на ските е признат от всички историци на алпийските дисциплини.

Анализът подчертава ролята на образите и представите, с които скиорът управлява своето каране, допълни Попов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна