Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милка Василева: Общественополезен труд за агресия срещу медици

Хората не са ограмотени какво да очакват от екипите на Спешна помощ, смята още тя

Снимка: архив

Смятаме, че трябва да се намери законов начин да има общественополезен труд за агресията срещу медици. Защото хората, когато получат само глоба, някак си не осъзнават своята вина, каза пред БНР Милка Василева от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, визирайки агресията срещу медици.

Тя направи коментара преди началото на днешната дискусия „Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме“ в София, организирана от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

Според нея заведените дела по такива случаи са малко. „Не са достатъчно и смятаме, че всъщност органите би трябвало много конкретно да наказват всеки случай, който е с доказана агресия“, каза Василева в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Факт е, че случаите на агресия срещу медици не само че не намаляват, но се засилват... Ние сме убедени, че  трябва все повече да се говори в обществото за това. Да разберат хората, че в крайна сметка уважението един към друг е основният принцип в човешкия живот… Оказа се, че говоренето не е достатъчно. Именно по тази причина ние инициираме дискусии в цялата страна, не само в София“.

Според Василева причините се крият в това, че “хората не са достатъчно ограмотени какво да очакват от екипите на Спешна медицинска помощ“ .

„Затова искаме да разкажем за ролята на Спешната помощ и за задълженията, които тя има. Медиците не са богове, те отиват да оказват помощ“.

Тя коментира и възможността за натрупване на база данни за агресивни пациенти с възможност за отказ на домашни посещения.

„Това не е решение - каза Василева.  - Ние смятаме, че говорейки, обяснявайки – ще се опитаме да влезем и в ромските общности, където по-често се случват тези проблеми с агресивно отношение към спешните екипи. Да обясним на хората какво да очакват от медицинския екип и какво да бъде поведението им към медицинския екип“.

Според нея не бива да се забравя, че в екипите на Спешна помощ също работят хора и когато има провокативно отношение от едната страна не е невъзможно да има подобна обратна реакция, но въпреки всичко екипите оказват помощ.

„Те не удрят (пациентите), не ги унижават, докато пациентите си позволяват да го направят“, каза Василева.

От Асоциацията настояват и за незабавно актуализиране на заплатите на медицински сестри, санитари и фелдшери.

Те се аргументират с факта, че в много от лечебните заведения заплатите са близки до минималната, а това не отговаря на висококвалифицирания, отговорен и рисков труд, който полагат медиците.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна