Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребители плащат, но не получават винетки през тол системата

Снимка: АПИ

Когато Георги Кодинов и Игнат Станев решават да си купят годишни винетки, но не подозират с колко проблеми ще се сблъскат. Една грешка води до плащане от тяхна страна, но не и до получаване на винетка.

И единият, и другият казват:

“Аз като всеки нормален гражданин се опитах да си купя винетка. Реших да си купя през новата система на bgtol.bg електронна винетка за 2019г. Най-лесно за мен беше да го направя през уебсайт“.

И при двамата се получава грешка. Какво обърква Георги:

“Написах си данните, но понеже беше късно вечерта и ударих една допълнителна цифра в регистрационния номер на автомобила. Това, за жалост, го забелязах, чак след като платих, което всъщност стана много бързо. Така, че в общи линии нямах много време да погледна. Получих си потвърждението и тогава вече видях грешния номер вътре“.

И докато Георги има една цифра повече, на Игнат една цифра се оказва, че му липсва:

“Трябва да въведете регистрационния номер на превозното си средство. След като го написах много внимателно, извърших плащане чрез кредитната си карта и получих документа за разписка за електронна винетка, с която видях, че всъщност от  осемсимволният ми номер, последният символ липсва“.

Така с невалидни винетки се сдобиват и сгрешилият и несгрешилият и на двамата системата е прибрала парите.

След като изпраща имейл Георги получава отговор:

“В рамките на два дена ми казаха няма да стане. Нямало как да се поправи това нещо, няма как да ми помогнат и трябва да си купя нова винетка“.

И Игнат получава отговор:

“След 24 дни получих съобщение по пощата си, че сигналът ми е приет, но за грешни данни системата не носи отговорност, отговорността е на самия потребител“.

“Тол системата и изобщо заплащането на пътни такси на базата на време е процес, който е регламентиран законово и в определени рамки ние реализираме тази услуга", коментира пред БНР проф. Олег Асенов, началник на IT отдела в Националното тол управление.

“Действително отговорът, който са дали колегите, свързан с това, че събирането та пътни такси е всъщност държавна такса и не е приложим члена от Закона за електронната търговия, това също е вярно“. Но също е вярно, че ние се стремим, доколкото законът ни позволява, да обработваме в полза на потребителите на пътя всички случаи, в които има доказано двойно плащане или в случаи, в които има трансакция, на базата, на която по някаква причина не е завършила транзакцията и парите трябва да бъдат върнати на потребителя.

Целия репортаж може да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна