Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се ЕП да одобри изискванията за отпускане на европейски средства за периода 2021-2027 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови правила за еврофинансиране на местните проекти и поощряване на малките предприятия да кандидатстват за финансиране. Това ще обсъдят и гласуват днес евродепутатите в Страсбург. Предвижда се парламентът да одобри изискванията за отпускане на европейски средства за периода 2021-2027 година.

Подкрепа за иновациите и образованието и достъп до здравеопазване във всички части на Европа. Това целят новите европейски правила за финансиране на регионите, което трябва да се запази на сегашните нива, според предложението на Комисията по регионално развитие.

По-слабо развитите региони трябва да продължат да получават значими помощи от ЕС на стойност до 85% от съфинансирането, като се предвижда допълнително финансиране за най-отдалечените региони. Евродепутатите настояват и за увеличение на парите за трансгранични проекти.Желанието на комисията по регионално развитие е да включи Фонд за развитие на селските райони в новия регламент. Фондовете представляват около една трета от общия бюджет на ЕС.

В края на миналата година българският евродепутат Андрей Новаков, който е съдокладчик по темата, заяви, че ако новите правила бъдат одобрени от ЕК, България може да получи около 2 милиарда повече от европейските фондове през 2021 година, което е увеличение с 8 на сто спрямо 2018 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна