Недалече от френския град Модан под връх Фрежус, който е само със седем метра по-висок от нашия рилски връх Мусала, в недрата на Алпите, под земята е изградена забележителна научна лаборатория. Учените, които работят там в сътрудничество с много други научни институции на планетата не само изследват една от най-мистериозните елементарни частици – неутриното, но и датират стари, отлежали вина (а и не само винa).
Виното „помни“ радиоактивния фон и тази доста дълготрайна „памет“ може да бъде регистрирана чрез германиеви детектори, улавящи ултраниски фонови данни за радиация. Датирането по специфични радиоактивни изотопи се извършва както в течността, смятана за храна на Дионис, така и в самите винени бутилки.
Подробностите научаваме от журналистката и пътешественичка Милена Димитрова, посетила тази подземна лаборатория, в която естественото космическо лъчение е сведено до минимум.