Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Провинциални анекдоти" в Сатиричния театър

Режисьорът Николай Урумов: Светът на Вампилов е магнетичен, темпото е шеметно

„Провинциални анекдоти“ е пиеса, изпъстрена с интриги, съмнения, признания, тежък махмурлук, страх, невежество, кариеризъм, страст и всичко това – под покрива на един хотел!"
Снимка: Темелко Темелков Сатиричен театър

Тази вечер в Сатиричния театър е премиерата на "Провинциални анекдоти" на Александър Вампилов.

На предпремиерата снощи имаше нестихващи аплодисменти, разказа в интервю за "12+3" режисьорът Николай Урумов.

Няма билети за целия февруари, за март са останали малко, допълни Урумов. Той припомни, че пиесата е поставяна през 1976 година и тогава са играли актьори като Григор Вачков, Татяна Лолова, Невена Коканова, Димитър Манчев.

"Надявам се тази магия да е заработила и да е валидна и за сегашния спектакъл, който се развива в типично Вампилово шеметно темпо", допълни режисьорът.

Имам отдавнашна любов към Александър Вампилов. Докосвал съм се до неговата драматургия още като студент, когато "Миналото лято в Чулимск" беше играна от Русенския театър. По късно имах честта да играя в "Лов на диви патици". Светът на Вампилов е толкова магнетичен, че още ме държи, каза още Николай Урумов.

„Провинциални анекдоти“ е пиеса, изпъстрена с интриги, съмнения, признания, тежък махмурлук, страх, невежество, кариеризъм, страст и всичко това –  под покрива на един хотел!" Това е част от анонса на спектакъла.

Може ли да се случи всичко на едно място и на едни и същи хора?

Може, отговаря Урумов и добавя: "Ако попаднеш точно в този анекдотичен свят. Нищо от това, което се случва на героите, не е чуждо на зрителя. Много често актьорите излизат от роли и разказват своите анекдоти и те кореспондират с анекдотите, които нашият живот разказва". 

Режисьорът е преименувал хотел "Тайга" в "Тъга" заради подменените ценности. Има известна пародия с тази тъга, защото на места тя е подсилена повече, отколкото трябва. Бих определил жанра като трагикомедия, каза още Николай Урумов.

Той благодари на екипа на Сатиричния театър.

"Имах възможността да работя с невероятни актьори", каза Урумов.

Интервюто с него можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна