Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет заразени с морбили деца са настанени в столичната болница "Св. Анна"

| обновено на 15.02.19 в 15:57
Снимка: Иванка Петрова

Пет деца от Разлог - на възраст от 8 месеца до 3 години, заразени с морбили, са в Инфекциозното отделение на столичната болница "Света Анна", съобщиха от здравното заведение.

Децата са леко до средно увредени от болестта, заяви д-р Петър Петров - началник на Инфекциозното отделение, както и уточни, че предстои лечение с продължителност поне 5 дни преди да бъдат изписани: 
„Децата са от 6 годинки до 4 месеца, има кърмачета, има и по-големи, всички те са били в районната болница с някакви други заболявания - пиелонефрити, бронхити, пневмонии и след като едно от тях се е обринало, инфекцията се е разпространила“.

„Не са в тежко, но не са и в леко състояние, минималният период е 5 дни, в който би трябвало да има вече отговор и вероятно развитие, но тъй като имат други съпътстващи заболявания, трябва да лекуваме и тях и най-вероятно периодът ще бъде по-дълъг“, уточни още д-р Петров.

Децата не са били ваксинирани, уточняват от болница "Света Анна".

„Неимунизираните деца е нормално да заболеят“, добави д-р Петров, както и обясни за „какво трябва да гледат родителите“, тъй като „всяка една температура може да бъде последвана от шарка, а шарката нека да я определя доктор, а не майката“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна