Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО: Помощта при раждане да е според образованието на родителите и поредността на детето

Карлос Контрера
Снимка: БГНЕС

Еднократната финансова помощ при раждане на дете да е диференцирана според образованието на родителите и поредността на детето, искат общинските съветници от ВМРО.

Идната седмица те ще внесат предложението си в Столичния общински съвет.

Програмата предвижда при първо дете родителите със средно образование да получават 200 лв, а тези с висше, магистърска степен - 300. При второ дете сумата се увеличава съответно на 500 и 700 лв, а за трето - 1300 и 1700.

Общинският съветник Карлос Контрера обясни:

“Това е допълваща мярка, ние не отменяме по никакъв начин сега съществуващата политика на държавата по отношение на родителството, но разглеждаме конкретната програма, като един допълнителен инструмент, институционален, политически инструмент за подпомагане на отговорното родителство, за да стимулираме семействата със средно или по-високо образование да раждат повече деца“.

Според Контрера направените финансовите разчети сочат, че ще са необходими 6,5 млн. лв. и те ще дойдат от общинския бюджет.

Депутатите Красимир Богданов и Калин Поповски допълниха, че ако програмата докаже своята ефективност, тя ще бъде приложена и в други общини.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна