Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ските някога и днес

Петър Попангелов: "Боровец" е най-удобният курорт за ски

Големият ни скиор разказва за Марсел Хиршер, Томба, Жирардели и Пиеро Грос

Петър Попангелов
Снимка: Георги Петровски

Продължаваме да ви разказваме за гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в Боровец. Един от най-ярките гости в предаването безспорно беше Петър Попангелов, който буквално преди дни беше отбелязал своя 60-годишен юбилей. Всъщност човек никога не би му дал тези години. Легендата на българските ски е в чудесна физическа форма, добронамерен, усмихнат. В Боровец той си е като у дома. Всъщност не "като", той си е у дома. Управлява малък хотел, носещ неговото име. Иначе, както всички знаем, Петър Попангелов е родом от Самоков. Знаем и че е единственият българин, печелил старт от световната купа. В слалома, разбира се. Плюс две шести места на две зимни олимпиади и 11 подиума за Световната купа! 

Разговорът ни започва от Боровец и "минава" през Самоков и София. "Това е моят триъгълник" - смее се Петър Попангелов. Най-много време прекарва в Боровец ("6-7 месеца в годината"), познава всеки сантиметър от пътя до София. Именно този път трябва да стане по-хубав - това му липсва на Боровец, който според госта ни е "най-удобният за ски курорт, всичко е близо, компактно". Изобщо на Боровец всичко му е хубаво, казва Петър Попангелов убедено, само въпросната инфраструктурата малко да се подобри. "С чистенето на курорта нещата се пооправиха, стопанисването на пистите е на високо ниво" - продължава той.

Ските са най-добрият спорт за едно дете - отново думи на големия ни скиор. "Защото е сред природата, защото винаго е в добра форма". Именно заради ските той има фантастична зрителна памет - помни без пробем над 200 телефонни номера. Още когато бил на 7-8 баща му го карал да запомня и визуализира цялото трасе. "Затова пък слуховата ми памет не е толкова добра" - добавя с усмивка той. Иначе именно слаломът е най-рисковата дисциплина - по отношение на паднли и незавършили участници. "И е за по-умни, защото имаме повече врати за помнене от спускачите - цели 65 - това, разбира се, в кръга на шегата".

С водещата Лили ГолеминоваРазказва, че в по-късните си състезателни години е бил близък с Алберто Томба, " с Жиров, този прекрасен руски скиор, който почина", с японските скиори, "разбира се, с италианците - те са колоритни, никога не ти е скучно с тях, особено с Пиеро Грос. И до ден-днешен на рождения му ден - той на 30 ноември стана на 65 (с лекота цитира цифри Попангелов) му изпращам имейл". Иначе винаги е знаел, че след края на активната си кариера ще се занимава с хотелиерство - "при повечето скиори е така, насочват се към туризма, имат ски школи". За школа той самият няма време, защото хотелът проглъща цялото му време. Ако сега поискате да си запазите стая, няма да намерите. "Вече започнаха резервациите за следващата Нова година" - сериозно обяснява Петър Попангелов. От големите скиори на госту му е бил Марк Жирардели - "при един от стартовете на Банско дойде специално да види хотела и да изпием по едно кафе". И не само той.

Името на Стенмарк също се появява в разговора ни. Между другото, когато прави голямо отбелязване на своя юбилей в собствения си хотел, легендарният швед кани специално и нашия Попангелов, който го е побеждавал неведнъж. От сегашните големи скиори Петър Попангелов харесва всички - "те са различни, някои карат агресивно, други - технично и красиво. Но най-добър безспорно е Марсел Хиршер - аз съм казал, че такъв скиор Австрия няма да има през следващите 50 годни - като психика, като техника, уникален е". На въпроса ми дали ще може да стигне Стенмарк по победи в стартове за Световната купа, Попангелов отговаря, че ако продължи още два сезона да кара с това темпо, може и да успее.

Разбира се, говорим още много за "Боровец", за новия лифт, за това, че в момента курортът е препълнен - "февруари винаги е бил много силен месец, от години. Ето снощи на нощното каране имаше опашка, дълга над 100 метра". Тук Петър Попангелов се чувства щастлив. Има чудесно семейство, със съпругата си управляват хотела заедно, а двете дъщери карат ски добре, но само за удоволствие.

Разбира се, стигаме до Алберт Попов - първият, който, макар и малко, се доближава до успехите на Попангелов (макар и 33 години по-късно),  който му желае успех от сърце, добавя, че сега е точният момент и че сега идва най-трудното - "да отговори на високите очаквания". С каквито самият Петър Попангелов постоянно е бил натоварен - "аз бях един, другите бяха далеч зад мен, не като при австрийците например, където има 4-5 много силни".

Чуйте целия ни разговор с Петър Попангелов, ще останете с хубаво усещане за общуване с един добър и стойностен човек.   


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна