Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

63 блока са санирани в Кюстендил

Блокове в Кюстендил преди и след санирането.
Снимка: Община Кюстендил


63 блока са санирани в Кюстендил по двете програми - Националната програма за енергийна ефективност и "Регони в растеж", обявиха от общината.

Община Кюстендил е една от първите, която си изпълнили проектите по ОП "Региони в растеж 2014- 2020”, каза зам.-кметът по икономиката Росица Плачкова.

Пет многофамилни жилищни сгради, или 165 апартамента и един зъболекарски кабинет, са санирани в Кюстендил по ОП "Региони в растеж 2014- 2020". Общата му стойност е 2 500 000 лева, от които 2 125 000 лв.европейско и 375 000 лв.национално финансиране.

Интересен е случаят с блок 43 на ул. Гладстон, в който аепартамент притежава бившият премиер Пламен Орешарски. Първоначално е отказано саниране на блока, защато жилищата се оказали с едно по-малко от норматива за Националната програма за енергийна ефкетивност и защото на партера има частен зъболекарсик кабинет.

Затова блокът е саниран по програмата "Региони в растеж". В квартала се коментира и това, че експремиерът Орешарски принципно е бил против програмата за саниране, но не и срещу санирането на блока, където има апартамент.

Домоуправителката Христина Георгиева е доволна от санирането.

„Разилката в температурата и във фоайето и в отделните стаи е между 5 и 8 градуса. Стълбищното осветление, което сме плащали 15-20 лв., сега със сензорното осветление плащаме 4,50 – 5 лв.“, каза тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна