Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инцидент с локомотива от Хитрино спря движението на влакове между Пловдив и Филипово

| обновено на 16.02.19 в 19:16
3
Жп инцидент в Пловдив
Снимка: БНР

От тази сутрин е преустановено движението на влаковете между Пловдив и Филипово, по направлението Пловдив-Карлово. Причината е дерайлиране на първите три вагона на товарна композиция на частен  превозвач на гара Пловдив. При инцидента няма пострадали хора, няма и опасност за населението в района, съобщиха от Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Екипи на компанията са предприели незабавни действия, за да се осигури проходимост на трасето. С автобуси до гара Филипово се извозват пътниците за Карлово.

Малко преди 19 ч. областният управител на Пловдив Здравко Димитров заяви, че премиерът Бойко Борисов е кацнал на летището в Пловдив и лично е получил информация от него за инцидента. Тече операция по изправяне и вдигане на двата локомотива, а цистерните бяха изтеглени от гарата в Пловдив минути преди 19 ч.
Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов заяви:
 "Амбицията ни е в днешния ден, до 24.00 часа, да пуснем движението".
Малко по-рано днес управителят на фирмата-собственик на композицията Петър Ганев заяви, че влакът се е движил със скорост 35 километра в час - по-ниска от допустимите 40 километра в час, а вероятната причина е счупена част на стрелката. От Прокуратурата обявиха, че все още е много рано да се говори за причините, довели до инцидента.  Назначена е комисия, която ще разследва причините за инцидента. Екип от  Национална следствена служба също се включва в разследването по случая. При инцидента няма пострадали хора и опасност за населението, увери Николов.
Пловдивският окръжен прокурор Румен Попов заяви, че е образувано досъдебно производство по случая.  От областната дирекция на полицията уточниха, че влакът е превозвал пропан-бутан. Композизцията от 27 цистерни е на фирма "Булмаркет рейл карго" и е превозвала 2 100 тона пропан-бутан от Сърбия за гара "Разпределителна" в Пловдив. Образувано е досъдебно производство, обяви прокурор Попов:

"Общото в случая  с Хитрино, от фактическа страна, че водещият локомотив е същият, който е бил и в неприятният инцидент в Хитрино".

Главен комисар Николай Николов увери, че не е имало изтичане на газ. Извършва се непрекъснат контрол върху средата.

"Никаква опасност за служителите тук и за населението на град Пловдив".

Комисар Николов обясни, че операцията по преместването на цистерните е рутинна.

"Веднага след като се извършат огледите, след разрешение от прокуратурата, започваме максимално бързо да вдигнем тези локомотиви и двете цистерни, които все още не са изтеглени, за да позволим пускането на движението".

Сигналът за инцидента е подаден на тел. 112 около 04.40 часа тази сутрин. Три от вагоните на композицията са се наклонили. По първоначални данни тях е имало пропан-бутан, но няма изтичане на газ.  Пълни са били 25 от общо 27 цистерни с общо количество пропан-бутан от 2 100 тона. Влакът идва от Сърбия  и е трябвало да пристигне на гара "Разпределителна" в Пловдив. Той се е движил с 35 километра в час, тоест - с по-ниска от допустимата скорост от 40 километра в час.

„Предполагаемата причина при първоначалния оглед е, че има счупване на език от релса. Това е една стрелка 74 при влизане в гара " Пловдив - централна пътническа". Следствените органи обследват района, снети са обяснения“, заяви управителят на фирма „Булмаркет Рейл Карго“ Петър Ганев. 

До утре се очаква цялата композиция да бъде вдигната.

Създадена е организация за обслужване на пътниците от засегнатите влакове. Движението между Пловдив и Тодор Каблешков в момента се осъществява само по път 1. Това може да доведе до нарушаване на графика за движение на влаковете и малки закъснения по направлението Пловдив - София.

Екип от  Национална следствена служба се включва в разследването на инцидента с дерайлиралите вагони на Централна гара в Пловдив. „Няма пострадали хора и опасност за населението, а също и опасност от изтичане на газ“, увери главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия