Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хаджиев: Европа не е съвсем съгласна със САЩ за Близкия изток

Участници на срещата във Варшава
Снимка: БТА

Неучастието на редица европейски сили на организираната от САЩ конференция за Близкия изток във Варшава беше своеобразен "студен фронт" срещу политиката на Вашингтон спрямо Иран и в региона като цяло. Това коментира експертът по Близкия изток и преподавател по Международни отношения д-р Боян Хаджиев пред БНР.

"Като че ли европейските държави демонстрираха, че не са съгласни с поведението на Тръмп и САЩ, например с излизането от договора за ракетите, с излизането от договора за ядрената програма на Иран и това може би беше един от акцентите - кой няма да дойде беше по водещо, отколкото кой е на конференцията“, посочи той.

Без присъствието на Иран на този форум и участието на държави като Саудитска Арабия и като Израел той наистина се превърна в по-скоро антниирански, което означава, че противоречи на първоначалния си лозунг, че е за обединение на Близкия Изток. Дори самите изказвания на конференцията, макар че се опитваха да бъдат малко по-умерени, имаше такива, които бяха директни атаки срещу Иран, допълни още Хаджиев.

Има доста сериозни критики в цялата организация на конференцията, още повече, че държави, които са близки до Иран, като Ливан отказаха да участват, палестинците отказаха да участват, по-скоро това беше някакъв форум, в който САЩ се опитват да направят сближаване между Израел и Сунитите.

Не може да се обсъжда успокояване на ситуацията в Близкия изток без участието на Техеран, коментира още д-р Хаджиев:

"Като цяло всеки един въпрос в Близкия изток, дали става въпрос за сирийския конфликт, за конфликта в Йемен, дали ситуацията в Ирак или някъде другаде, винаги преминава през една по-голяма рамка на сблъсъка между сунити и шиити в региона. Иран се опитва да консолидира вътрешните си проблеми, опитва се да показва сила, да доминира в региона, особено след 2003 година и особено след като вече американците оттеглиха и от Ирак, се откри достатъчно много пространство и вакуум, който те бързо запълниха и успяха да подобрят своите външнополитически позиции".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна