Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Гергана Алексиева: Вероятно отново ще се стигне до управление на десницата в Испания

Не само Каталуния е причината за падането на правителството на Санчес

Доц. Гергана Алексиева
Снимка: Личен архив


В Испания ще има предсрочни избори на 28 април, обяви вчера премиерът социалист Педро Санчес.

Той предприе този ход, след като загуби ключово гласуване в парламента за проектобюджета. Решаващи бяха гласовете на каталунските партии, които настояват да преговарят за самоопределение на областта - въпрос, който и този испански кабинет отказа да обсъжда.

Кабинетът "Санчес" е най-кратко управлявалият в демократичната история на Испания, отбелязав в интервю за "Събота 150" доц. Гергана Алексиева, преподавател в Историческия факултет на Софийския университет "Св.Климент Охридски".

Тя не смята, че единствено кризата в Каталуния е причина за падането на правителството, въпреки че е водеща.

"Има и редица  инициативи, които са силно оспорвани. Например решението за преместване на останките на Франко от мемориалния комплекс "Долината на падналите", както и реформата в средното образование, която предвижда премахване на вероучението като учебен предмет."

На въпрос за падналия рейтинг на "Подемос" Алексиева отговори, че очевидно партията, започнала като извънсистемна, вече е станала системна.

Проблемът с Каталуния има сериозна тежест в политическия живот и ще бъде предмет на дебатите и в бъдещата предизборна кампания. Социолозите дават преднина на Социалистическата партия, но е по-вероятно да се стигне до дясна коалиция от Народната партия, "Сюдаданос" и крайнодясната "Вокс", прогнозира доц. Гергана Алексиева. Тя допълни, че все пак до изборите има време.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна