Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80-годишeн юбилей на прима балерината Красимира Колдамова

Снимка: архив

С балета „Кармен“ по музика на Бизе-Шчедрин и хореография на Алберто Алонсо Националният балет чества 80-годишния юбилей на прима балерината на Софийска опера и балет Красимира Колдамова.

Голяма танцова изпълнителка, балетмайстор и педагог, тя продължава да ни радва с творческото си дълголетие. Една от знаменитите представителки на онова легендарно златно поколение български прими, които формираха представата за българска балетна школа, за национален танцов темперамент и стил, заедно с не по-малко великите Вера Кирова и Калина Богоева. Носител е на Сребърен медал от първия Международен балетен конкурс във Варна, както и на орден "Стара планина".

Красимира Колдамова е родом от града на липите Стара Загора, подвластна на зодия стрелец /8 декември 1938 г./ Първоначално завършва Държавното балетно училище в София, а след това специализира в училището към Балшой театър. Възпитаничка е на легендарната прима Лили Берон. Започва кариерата си в Софийската опера, където създава близо 60 роли в повече от 70 постановки. Остават емблематични интерпретациите й като Жизел от едноименния балет на Адам, Одета-Одилия и Кармен. Гастролира с шумен успех в редица световни театри. Била е прима балерина на френския "Гран бале класик". Тя е и един от основателките на трупата за съвременен и експериментален танц Балет "Арабеск". На сцената си партнира с едни от най-забележителните балетисти: Асен Гаврилов, Ичко Лазаров, Бисер Деянов, Петър Колдамов, Ясен Вълчанов и др. 

Чуйте в звуковия файл рецензията на изкуствоведа Петър Пламенов за юбилейната вечер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна