Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среднощните усилия на парламента родиха недоволство от новите изборни правила

Снимка: БГНЕС

Среднощен 15-часов маратон, скандали, взаимни обвинения, обидни квалификации, прекъсване на заседанието, извънредна правна комисия и нестихващо напрежение съпътстваха окончателните промени в Изборния кодекс. Това бе основното политическо събитие, белязало отминаващата седмица.

Сблъсъци се разразиха по редица законодателни промени – вдигна се прагът на преференцията, което почти обезличи възможността кандидати в политически листи да се избират мажоритарно. Поетапното въвеждане на машинното гласуване и края на хартиената бюлетина след местните избори наесен не удовлетвори левицата. ДПС не прокара отпадането на ограничението за минимум 35 избирателни секции в страните извън Евросъюза – така покрай Турция ще страда и Великобритания след Брекзит. Остана уседналостта и забраната за оповестяване на социологически проучвания. Публичен регистър, който да се бори с мъртвите души – остана химера, а евровотът ще проведе Централна избирателна комисия с изтекъл мандат.

Продължителните дебати в пленарната зала се провеждаха на фона на протести в София и в Бургас в защита на преференциалния вот. Омбудсманът Мая Манолова се закани да сезира Конституционния съд. А премиерът Бойко Борисов прехвърли на депутатите си отговорността за Изборния кодекс

Товарен влак с цистерни с пропан-бутан, идващ от Сърбия, дерайлира на гара Пловдив. Преобърнаха се три вагона и два локомотива. За щастие няма пострадали, нито изтичане на газ. Прокуратурата започна разследване. Композицията е на фирма "Булмаркет" – собственик и на влака, който катастрофира в Хитрино преди 2 години. От фирмата-собственик на влака обвиниха за инцидента състоянието на гарата.

Седмицата ни поднесе сюжети, достойни за нов сценарий на "Шпионски игри" – експерти и власти се заровиха във въпроса: кой стои зад отравянето на бизнесмена и собственик на оръжейния завод "Дунарит" Емилиян Гебрев преди 4 години.

Шпионският сценарий на седмицата не приключи с Гебрев, а се разрази със сюжет, който обвърза размирна Венецуела с България. ДАНС проверява парични преводи от латиноамериканската страна в доверителна сметка на адвокат в българска банка след сигнал на американските служби.

И докато прокуратурата и службите у нас са вдигнати накрак, здравните власти са изправени пред епидемичен взрив от морбили. Състоянието на 9-годишно дете, болно от морбили, остава тежко. То е с остра дихателна недостатъчност и е в интензивния сектор в областната болница в Благоевград. В реанимация все още е и 27-годишен мъж. Доказаните случаи на морбили у нас вече са 21, най-много са в област Благоевград.

Дълго отлаганите нови правила за прием в детските градини в София вече са факт, след като бяха одобрени от Столичния общински съвет. Те предвиждат допълнително да се улесни приемът на дете в детска градина, ако то живее в същия квартал, в който се намира и детското заведение. Затяга се и контролът на приема на деца с хронични заболявания и специални потребности, като се изисква ТЕЛК решение и се намалява техният брой. От тази есен братчетата и сестричетата на различна възраст ще могат да посещават една и съща детска градина

Стратегията на вицепремиера Красимир Каракачанов за интеграция на ромите стана отново повод за коментари от политическите сили, още повече след като Каракачанов обвърза оставането си във властта с приемането на предложената от него стратегия. Коалиционните му партньори дадоха положителна заявка. Опозицията в лицето на БСП и "Воля" не повярва на добрите му намерения.

"Джи Пи груп" и партньорите ѝ все пак ще строят тунел "Железница" на магистрала "Струма" срещу 185 милиона лева. Най-голямата строителна компания в страната се отказа да строи тунела през октомври след скандал с ремонта на "Граф Игнатиев".

Премиерът Бойко Борисов получи най-високото сръбско държавно отличие "Ордена на Република Сърбия".

В седмицата на любовта и виното ритуално зарязахме лозята.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна