Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баришников – Бродски

Има ли граница между поезията и танца, ако да, каква е тя?! Защо движението и словото се намират в дълбока връзка?! Как думите се превръщат в импулс, в желание за промяна и живот?! Ето част от въпросите, провокирани от дългоочаквания моноспектакъл по лириката на нобеловия лауреат Йосиф Бродски на знаменития балетист Михаил Баришников, който най-сетне се съгласи да гостува в София и несъмнено изненада всички.

Миша, както го наричат приятелите му, сам е легенда на танца, поп икона, актьор и хореограф, той е част от фигурите на малцината избрани на балетния Олимп.  Името му се споменава до онези на такива изключителни артисти като  Рудолф Нуреев или Владимир Василиев – едни от големите реформатори на мъжкия танц въобще.

Въпреки своите навършени 71 години Баришников запазва аурата си на културна икона и  продължава да интригува и провокира своята публика. Как възприеха обаче българските му почитатели елитарния поетичен пърформанс „Баришников-Бродски”, чуйте в звуковия файл от изкуствоведа Петър Пламенов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна