Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Смолян върна бебето на Симона Алексова у дома

Новороденото беше настанено в приемно семейство заради лоши битови условия

Снимка: Радостина Чернокова

Районният съд в Смолян постанови, че новороденото бебе Александър вече може да бъде отглеждано от родната му майка Симона Алексова от село Арда.

Съдът върна бебето на Симона и отхвърли молбата на Дирекция „Социално подпомагане“ за настаняване на тримесечния Александър в приемно семейство.

Магистратите се мотивират с това, че не са налице причини да се разделят бебето и майка му.

26-годишната Симона Алексова ражда Александър на 11 декември миналата година. Лекарите от неонатологичното отделение сигнализират социалните служби, че майката няма адекватен интерес и умения да отглежда детето. Веднага след изписването от родилното отделение на 17 декември бебето е настанено временно в приемно семейство.

Социалните служители мотивират извеждането на детето от семейството с проверка в къщата за условията, при които живее биологичната майка. Установено е, че ниският социален статус и средата са рискови фактори за живота и здравето на бебето.

Същевременно в Районния съд в Смолян започва дело с искане от Дирекция "Социално подпомагане" детето на Симона да бъде настанено в приемно семейство за 6 месеца.

Майката е категорична, че иска да се грижи за бебето. "От социалните служби искам единствено да ми го върнат. Единствено да ми го върнат. Не съм ядосана на никой. Просто искам да ми го върнат и да се грижа за него", споделя Симона пред „Хоризонт“.

Тя твърди, че детето няма да бъде лишено от нищо и може да бъде отглеждано в по-добри условия. "Майчинство ми отпускат само 100 лева, но както сме се справяли досега, ще се справим и с бебето. Те всички грижи отиват за него. Много ми липсва, че го обичам", разказва разплакана Симона.

След съдебното заседание става ясно, че битовите условия в дома на Симона Алексова са се подобрили. Майката ще получи подкрепа по програма, предложена от дирекция "Социално подпомагане", пояснява съдия Райна Русева. Според нея, няма причини за настаняване на бебето Александър извън семейството.

"Събраха се доказателства, че има подобряване в битовите условия. Социалният работник изрази становище, че майката се справя вече по-добре емоционално и подобрява уменията си. Така че се работи в тази посока тя да може да поеме детето."

Безвъзмездна адвокатска защита на Симона Алексова оказва Петър Николов от Адвокатска колегия – Варна.

"Доказахме нашата правота. Доказахме, че Симона е един нормален, обикновен човек, че семейството иска да се грижи за детето. Има всички условия, които са създадени за неговото отглеждане така, че няма никакъв  риск. Отделно от това, държавата ще продължи да следи  чрез своите органи дали наистина детето е в безопасност, дали е при добри условия."

Майката на малкия Александър е оказвала съдействие през цялото време на всички органи, допълни юристът Петър Николов.

"Те са извършили съответните проверки и смятам, че няма някаква причина по закон детето да бъде извън семейството на този етап. Искрено се надявам в най-скоро време това креватче, което е в момента празно в нейния дом, вече да бъде пълно с детски плач, детска радост и майчина любов."

Съдебното решение е произнесено в петък, на 15 февруари. "Много ми липсваше бебето и чаках с нетърпение да дойде времето да ми го дадат", казва Симона Алексова след първата безсънна нощ с рожбата си. И благодари на приемната майка, която е поела отглеждането на новородения Александър след раждането му.

„Засега има всичко и дрехи, и хумана, и памперси, и играчки много. Ето тук и люлката."

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна