Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За преференциите и техния праг

| обновено на 18.02.19 в 13:57
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще направи законодателни постъпки, за да възстанови предишното преференциално гласуване и ако държавният глава Румен Радев наложи вето, партията ще го подкрепи в тази част от законопроекта. Започва и процедура за избор на нова ЦИК. Това стана ясно на пресконференция след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Засега няма от какво да сме доволни, нека да видим делата и тогава ще се върнем в залата в НС, заяви в интервю за "12+3" Таско Ерменков от БСП.

"Това, което се случи днес, е резултат от нашата борба и на гражданското общество. Ние бяхме на първата линия да проведем тази война и с всички сили да защитим демокрацията. Показахме, че заедно с гражданското общество можем да победим", подчерта Ерменков.

Темата коментира и Йордан Апостолов от "Обединени патриоти":

"Чрез преференциите не се реализира мажоритарен вот. Това са партийно наредени листи и хора, които могат да заплатят услугата и да си извоюват място. Нашата партия е отговорна, но така се подреждат листите при нашите партньори от ВМРО".

"Прагът от 7 процента на практика убива преференциите. 7 процента е прекалено висок праг за изместване. Партийният вожд слага първите в листите и никой не може да ги сменя. Единствената голяма промяна в Изборния кодекс бяха преференциите, които на практика бяха доубити", каза лидерът на "Воля" Веселин Марешки

Целите интервюта чуйте от звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна