Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елеонора Лилова: Нека хората първо прочетат Стратегията за детето, а после да я критикуват

Това не е нормативен акт, а стратегически документ

| обновено на 18.02.19 в 15:11
д-р Елеонора Лилова
Снимка: личен архив
Хората се притесняват, ако не са прочели текста и някой друг е преразказал или извадил части от него – така д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето, коментира забележките към проекта за Национална стратегия за закрила на детето.

Сигурна среда и подобряване на благосъстоянието на семейството – това е основната цел на стратегията. Не ми се искаше този документ да се използва за заиграване със страховете на хората, за да може някой да излезе напред, допълни Лилова.

Тя подчерта, че в рамките на общественото обсъждане са получени общо 189 поста, някои становища с с повече от един пост.

"Като цяло сме обработили всички 123 становища. Десетина се повтарят. Прави впечатление, че 94 са лични коментари, мнения на граждани. 8 са подкрепящи без предложения, възразяващите без предложения са най-много – 52. Становищата от НПО и граждански сдружения са 29".

Елеонора Лилова подчерта, че в официалния документ няма текстове, в които държавата изземва права или изключва семейството от живота на детето. Проведе се и недобронамерена пресконференция с подобни обвинения. Но голям брой са разумните граждани, които не повярваха, че държавата подготвя конспирация срещу семействата. Нуждите на детето и родителите са основното. 62 пъти я има думата "родители" и 57 – думата "семейство".

В България липсва приета дефиниция за понятието "телесно наказание". Думата "шамари" в стратегията не е използвана, нито пък наказания за родителите. Това не е нормативен акт, а стратегически документ за организиране на детето и родителите, подчерта Лилова.

В Стратегията има важен фактор – подкрепата на хората, които са близо до детето. Има полезни допълнения, които влязоха в текста, например предложенията на омбудсмана за децата със специални потребности, добави председателят на Държавната агенция за закрила на детето.

Според д-р Лилова "проектът на документа не би трябвало да се променя, защото нямаме конкретни критики, които да са аргументирани. Може само да бъде допълван, но не може всички предложения да влязат като допълнения в стратегическия документ".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна