Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демографска криза и демографски клишета

БНР Новини
Снимка: Pexels

Живеем в динамично променящ се свят на глобализация и високи технологии, които буквално преобръщат традиционни ценности, авторитети и психологически нагласи в наши дни. Голяма част от тези трансформации са свързани с тревожно изостряне на демографските проблеми в редица страни, в това число у нас. 

Къде сме ние в европейския контекст на другите страни на Стария континент, които също не са подминати от демографската криза? Раждаемостта и спадът на населението на страната по брой в абсюлютна стойност ли са решаващите проблемни демографски фактори в България или по-скоро рекордната смъртност и емиграция, импотентната регионалната политика, неовладените дисбаланси във възрастовата и етническа структура? Какви са добрите европейски практики, които биха могли да помогнат за подобряване на демографската ситуация тук? 

Разговаряме с доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, един от двамата автори на анализа „Хоризонт 2030: демографски тенденции в България“, направен заедно с доц. Надежда Илиева от БАН със съдействието на фондация „Фридрих Еберт“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна