Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата мода сред заможните българи – домашен любимец каракал

Явор Гечев: Отглеждането на каракал в домашни условия е незаконно

Каракал се поръчва и минава границата безпрепятствено, сочи проверка на "Четири лапи"

Снимка: http://vsi4kozajivotnite.blogspot.com

Новата мода сред заможните българи – да си вземеш за домашен любимец каракал, е противозаконна практика. 

Има поне четири животни, внесени в страната съвсем безпрепятствено, които се отглеждат в домашни условия, съобщи в предаването "Закуска на тревата" Явор Гечев от фондация "Четири лапи"

Казусът стана популярен, след като в Пловдив каракал бе забелязан да се разхожда край река Марица. Случаят провокира сериозен интерес в социалните мрежи.

Отглеждането на хищника каракал от семейство диви котки у дома е незаконно, категоричен е Явор Гечев. 

Установено е, че един от каракалите у нас е противозаконно регистриран от една от регионалните инспекции по околна среда и води. „Не само това. Това животно, преди да бъде регистрирано, е влязло в страната по някакъв начин, минало е граничен контрол, без да направи на никого впечатление“, поясни Гечев.

Именно в случая с избягалото в Пловдив животно собствениците са се поинтересували и са отправили запитване в Регионалната инспекция по околна среда и води дали могат да отглеждат такова животно и са получили положителен отговор, допълни той.

"Вече са изпратени инструкции до всички регионални инспекции по околната среда и водите и до Гранична полиция, за да спират такива животни и още на място да ги отнемат в полза на държавата."

Не е известно колко животни от този вид има в страната, но в сайтовете за обяви има страшно много обяви, отбеляза още Гечев. От екипа на фондацията са направили експеримент да поръчат:

"Развъдникът в началото беше френски, после се оказа, че е украински, обясниха ни че ще докарат животното до вкъщи, до посочения от нас адрес в България. Въпреки че обърнахме внимание, че това е незаконно, ни казаха:  „Няма никакъв проблем, не се притеснявайте, платете 2 500 евро и котенцето ще пристигне на посочения от вас адрес“. Дори не искаха да ни посочат кой е връзката им с властите в България. Може би изобщо нямат такава или може би е някаква измамна схема. Така или иначе, по тези обяви се оказа, че поне  по думите на доставчиците, поне четири каракала само техния развъдник е внесъл в България." 

"Ако се окаже, че и всички останали случаи собствениците на каракали, сервали и оцелоти в страната също са успели да регистрират своите домашни любимци в нарушение на закона, това вече е много сериозен проблем в двора на Министерството на околната среда и водите", коментира Гечев.

Отглеждането на каракал в домашни условия е опасно. Човекът, решил да опитоми каракал, трябва да има много опит, изтъкна експертът.

„Не е за всеки работа това нещо. Това си остава едно диво животно. С много големи нужди, с много голяма сила и с инстинкт на хищник. Това животно, освен че може да нападне и друг домашен любимец, и собственика си, може да направи и куп поразии вкъщи“, предупреждава Явор Гечев.  

Темата е разгледана в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна