Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски полицайки дариха косите си за перуки за онкоболни пациенти

От този месец жените – полицайки в Израел са с къси коси. Това не е нова мода, нито някаква заповед за външния вид на личния състав. Преди около половин месец към министерството на вътрешните работи се обръщат от организация в защита на онкоболни хора. Те молят за съдействие за осигуряване на перуки за техни членове, претърпели лъчетерапия.

В Израел перуките от естествена коса са много дефицитни. При сватбата си религиозните жени от една от деноминациите на юдаизма също си купуват перука и обръсват главата си. Само най-богатите от тях могат да си позволят перуки от естествена коса. Иначе има голямо разнообразие от не много скъпи перуки от изкуствени коси, при това доста приличащи на естествените. И все пак жените-полицайки на всички рангове решават да се погрижат за онкоболните. Те събират 20 перукери от цялата страна. Условието да се дари коса е тя да е поне 27 сантимента.

Най-голяма жертва прави една от началничките на отдел криминология. От 20 години тя не си е подстригвала косата. Когато излязла от фризьора, никой не можел да я познае, защото „запазената й марка“ била дългата опашка. Но тя заяви, че с радост се е разделила с косата си, която е отишла за толкова благородна цел. Освен за дамски перуки косите са били използвани и за детски и мъжки. Подобна кауза са прегърнали и две малки момчета от трети клас. В продължение на 2 години те също не били подстригвали косата си. В началото в училище са им правили забележка. След това започнали да ги подиграват на улицата заради твърде момичешкия им вид. Имало случаи да ги бият и да им скубят косите. Наложило се да учат карате за да се защитават. Накрая тържествено отишли да ги подстрижат. И двете момчета били червенокоси, а в Израел има поговорка, че да си риж не е цвят на косата, а характер. Наистина децата били твърде упорити, преследвайки целта си - да помогнат на свои връстници, застигнати от неизлечимата болест.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна