Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия одобри правилата за избор на нова ЦИК

Депутатите отложиха обсъждането на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс

| обновено на 20.02.19 в 17:02
Снимка: БГНЕС

В отсъствието на БСП парламентарната правна комисия одобри правилата, по които ще бъде избран новият състав на Централната избирателна комисия. Очаква се това да стане малко преди 21 март, когато изтича мандатът на настоящата ЦИК. 

Съгласно приетите текстове, предложенията за членове на ЦИК могат да се правят от неправителствени организации, чрез народни представители, както и от парламентарните групи. Предложения могат да отправят също партиите и коалициите, които имат избрани членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Кандидатите ще бъдат изслушани в комисията по правни въпроси в открито заседание, излъчвано в реално време на интернет страницата на законодателния орган. 

Парламентарната правна комисия отложи обсъждането на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, които връщат стария модел на преференциално гласуване. На заседанието не присъстваха депутатите от БСП. 

Председателят на комисията Данаил Кирилов обясни оттеглянето на точката с думите, че "било добре институционално да се изчака становището на президентската администрация".

В края на миналата работна седмица ГЕРБ подкрепи ДПС за вдигане на прага на преференцията. Последваха силно критични коментари, че се посяга на вече дадени права, критики от президента с намек за вето, а БСП обяви, че бойкотира работата на парламента. Затова в началото на тази седмица премиерът Бойко Борисов нареди старото положение да бъде върнато. 

Данаил Кирилов и депутатите от ГЕРБ веднага внесоха предложение за промяна на все още невлезлите в сила промени в Изборния кодекс, но днес стана ясно, че ще се чака президентското решение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени